Kajin predsjednik Istarskih demokrata

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Damir Kajin izabran je danas u Pazinu za prvog predsjednika novoosnovane političke stranke Istarski demokrati. Za dopredsjednike izabrani su Vladimir Sladonja, Frane Milat, Kristina Radovčić, Graziano Musizza i Eđidio Miletić; za generalnog tajnika Branko Ružić, za političkog tajnika Mario Blečić, te za izvršnog tajnika Ivan Pavlov.

Pored njih, u predsjedništvo nove stranke izabrani su Stevo Žufić, Marino Folo, Josip Bratulić, Bruno Poropat, Ines Greblo, Boris Štifanić, Darko Martinović, Srđan Pavlov, Lino Sergo, Bruno Celija, Nikola Dobrila, Robert Sošić i Arijan Šehu. Za predsjednika nadzornog odbora izabran je Fabricio Lukež a za članove Željko Paliska, Valter Grubica, Davor Radolović, Nevija Tireli, Ilarijo Višković i Doriana Fabić, dok je za predsjednika savjeta stranke izabran Ivan Herak.

Nakon jutarnje osnivačke skupštine Istarskih demokrata u pazinskom hotelu Lovac, izabrana tijela i programska načela stranke predstavljeni su novinarima na presici točno u podne. Damir Kajin je tom prigodom rekao kako su Istarski demokrati osnovani zato da "oslobode Istru od straha, nepotizma i lopovluka".

Ova će stranka, rekao je također Kajin, "voditi svoju politiku koja će mnogima zadavati problema, a najviše nama samima, i nitko od nas neće od te politike imati koristi, ali će koristi imati Istra i Hrvatska". Od vremena kada je istarska politika imala svoje ideale, vjeru i uspjehe do danas Istra je, bio je ilustrativan Kajin, "postala leglo najgoreg kriminala, droge, razvrata i podvođenja". Mnogi članovi Istarskih demokrata "bili su među osnivačima IDS-a, bili su ministri, župani i saborski zastupnici, mnogi su naši članovi nezavisni ili nikad dosad nisu bili u politici ali su se dokazali u gospodarstvu, i to su ljudi koji su se danas spremni boriti za Istru a ne za krupni kapital i za narkokartele ili za bilo koju političku opciju. Nećemo lagati, krasti, obmanjivati i otimati, već ćemo se protiviti sramotnom paktu krupnog kapitala i lokalne samouprave. Od nikog ne očekujemo ništa dobiti, ali ćemo se davati za Istru i Hrvatsku", zaključio je Kajin, najavljujući da će se Istarski demokrati širiti i na Primorsko-goransku županiju, a za izlazak na izbore moraju biti spremni "u svakom trenutku, i to sami, ne odbacujući ni koalicije s onima sličnih svjetonazora".

Parafrazirajući Pazinske odluke iz rujna 1943. godine, Kajin je poentirao: "Duh Istre ostao je nepokoren dok mi živimo, a kad bi prestali govoriti, prestali bi i postojati".  (Davor ŠIŠOVIĆ)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter