Kajin: Predlažem da izbjeglice smjestimo na Brione

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Podmetnuti požar na automobilu urednice portala Ipress opasna je poruka svima", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin. Prema njegovim riječima, da se to kojim slučajem dogodilo izvan Istre, cijela zemlja bi skočila na noge.

- Od policije tražim da normalno odradi svoj posao. Nevjerojatno je da u Istri koja na broj stanovnika ima najviše kriminala, ovakav napad gotovo da nije vijest. Gore od toga je što na događaj ne reagiraju lokalne vlasti. Je li podmetanje požara  mafijaška poruka, ne znam, ali zbog napisa o bespravnoj gradnji takve se poruke ne šalju, kaže Kajin. Tvrdi da Istra po pitanju bespravne gradnje nije ništa bolja od Vira, osobito kad se gledaju lokacije ispod Kavrana, Peruški, Peroja.

Osvrnuo se i na problem izbjeglica, rekavši kako za njih ima razumijevanja, ali i da shvaća zabrinutost Makedonaca, Srba i Mađara.

- Kako to da emigranti ne bježe prema najbogatijim zemljama svijeta, odnosno Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Emiratima? Možda zato jer je Saudijska Arabija podigla 950 kilometara zida, a mi danas prozivamo Mađare. Danas, kad smo svjesni da će preko 40 tisuća ljudi proći kroz Hrvatsku, mi konstatiramo da smo totalno nespremni. Naime, u Hrvatskoj se priprema smještaj za izbjeglice u pet centara na području Karlovca, Dugog Sela, Varaždina, Darde, ali i Pule. No, ja u Istri predlažem Brione, rekao je Kajin.

Osvrnuo se i na dug građana, kazavši da je od 2011. godine do lipnja ove godine, taj dug narastao pet i pol puta. Po njegovim riječima, u četiri i pol godine vjerovnici su preko ovrha naplatili preko 117 milijardi kuna, od čega je od građana naplaćeno 25,4 milijarde. Također je naglasio da je Fina 30. lipnja ove godine registrirala 51,4 milijarde nenaplaćenih kredita, od čega, zaključio je, građani uvjerljivo vode gospodarstvo s 33,6 milijardi kuna. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter