Kajin pozvao istarsku Skupštinu da kaže ne ugljenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se Sabor bavio generalnim paketom energetskih zakona u raspravi se ipak nije mogla izbjeći polemika o tome koji energent upotrijebiti u slučaju Plomina C. Damir Kajin (IDS) zapitao se što znači članak 7. Zakona o energiji gdje piše da su "jedinice lokalne samouprave dužne svoje razvojne dokumente usklađivati sa strategijom energetskog razvoja".

- Znači li to da lokalna samouprava svojim planovima može reći ne nekim Vladinim odlukama. Mora li se temeljem ovih zakonskih rješenja lokalna samouprava isključivo pokoravati odlukama Vlade, upitao se Kajin. Dodao je da bi građani "možda na referendumu imali pravo kazati - mi smo protiv nekog energenta".

- Nitko u Istri nije protiv investicija, pa ni u području energetskog sektora. Ali svi su apriori protiv ugljena kao energenta. Pustimo priče da će po izgradnji Plomina C zrak na Labinštini biti čišći nego u Zagrebu. Da je tome tako ta dobrobit ne bi zadesila Istru nego neki drugi centar, možda prije svega Zagreb, rekao je Kajin koji je "jasno i decidirano" pozvao vijećnike istarske županijske skupštine da u ponedjeljak "kažu ne ugljenu".

Međutim, Zlatko Komadina, govoreći uime SDP-a, naglasio je da je "plin najčešće fosilno gorivo, bez sumpora i drugih ostataka, a za Hrvatsku je kao turističku zemlju važno da ne zagađuje okoliš".

- U tom se dijelu slažem s kolegom Kajinom da bi bilo dobro da što više gradimo plinskih kapaciteta, no isto tako moramo biti i svjesni da mi nemamo plina za plinske kapacitete, rekao je Komadina.

Đuro Popijač (HDZ) rekao je da je HDZ spreman podržati zakonski paket ako se njegova primjena odgodi do ulaska Hrvatske u EU.

- Nema nikakve potrebe da prije ulaska u punopravno članstvo Vlada potpuno digne ruke od mogućnosti da kaže zadnju riječ kada se radi o tako bitnim stvarima kao što je cijena struje ili plina, rekao je Popijač.

Bivša ministrica Mirela Holy (SDP) je Popijačevo priznanje ocijenila "skandaloznim", te optužila HDZ za "obmanjivanje javnosti i EU" i "štićenje monopolističke pozicije HEP-a". (Z. CRNČEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter