Kajin ponovo na sudu zbog izjava o HTV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Puli prihvatio je žalbu HRT-a, u cijelosti ukinuo presudu Opcinskog suda u Pazinu te predmet, tužbeni zahtjev HRT-a kojim je javna televizija od saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina tražila da plati iznos od 110.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da se isprica za klevetu, vratio prvostupanjskom sudu na ponovno sudenje. Glavna rasprava na Opcinskom sudu u Pazinu sazvana je 2. ožujka u 9 sati.

HRT je, podsjecamo, Kajina tužio za naknadu štete jer je u travnju 2009. godine u Saboru izjavio da se na HRT-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba.

Glavna rasprava u povodu tužbe za naknadu štete koju je protiv Kajina podnio HRT na Opcinskom sudu Pazin, Stalnoj službi Buzet, održana je 14. sijecnja prošle godine, a nepravomocna presuda objavljena je 28. sijecnja. Opcinski sud presudio je u korist saborskog zastupnika i odbio zahtjev HRT-a za naknadu štete. Odlucujuci o žalbi HRT-a protiv presude Opcinskog suda u Pazinu, Županijski sud predmet je medutim vratio prvostupanjskom sudu.

- Po meni, ovo je smrt parlamentarizma. HRT-u sam danas, ukoliko bih izgubio spor, dužan oko 250.000 kuna, kojem to ništa ne znaci, ali meni znaci sve. Pitanje broj jedan je tuži li HRT samo one koji su bez politicke zaštite, poput mene. Nije problem danas reci "Kajin je licemjer" ili "HDZ je zlocinacka organizacija", ali ako netko kaže da je HRT korumpiran, to postaje pravosudni krimen par excellence. Protiv ovog rješenja borit cu se ne zbog sebe vec zbog hrvatskog parlamentarizma i slobode govora, izjavio je Damir Kajin.

- Da sam u izvršnoj vlasti, siguran sam da mi se ništa ne bi dogodilo, ovako nisam siguran kako ce sve završiti, iako se necu predati, ici cu do Ustavnog suda. Hocemo li mi taj parlamentarizam i slobodu govora za saborskom govornicom definitivno pogaziti ili dopustiti ljudima da kažu ono što misle. Ukoliko ja kao saborski zastupnik ne mogu govoriti ono što mislim, onda u Saboru ne moram niti biti, izjavio je Kajin.  (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter