Kajin: Poništiti urbanizaciju Dragonere

Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)
Damir Kajin (D. MEMEDOVIĆ)

"Prvo pitanje koje ću postaviti novom županu bit će hoće li poništiti urbanizaciju Barbarige - Dragonere, što tražim već 12 godina, ili će mijenjati prostorne planove i time privilegirati svoje financijere kampanje", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Damir Kajin. Tvrdi da je Istarska županija mogla temeljem sudske odluke iskoristiti pravo prvokupa i za pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka preuzeti Barbarigu - Dragoneru za onoliko novca za koliko ju je Vodnjan prodao Hypo banci, međutim to je odbijeno. Taj novac se, kazao je, u Županiji u dvije godine potroši na benzin, telefone i reprezentaciju.

Poseban dio obraćanja novinarima izdvojio je za osvrt na presicu svojih donedavnih stranačkih kolega iz IDS-a, s posebnim naglaskom na glavnog tajnika te stranke Tedija Chiavalona.

- Nije normalno, u skladu sa zakonom, iskoristiti pravo na mirovinu, ali za Chiavalona je apsolutno normalno i moralno mimo zakona bildati čelnicima Grada Buzeta plaće. Nije normalno kada ja uzmem penziju, ali je normalno kada to učine zastupnici koji su na njihovoj listi za Županijsku skupštinu, a naročito je moralno kada je Nikola Ivaniš, koji se nalazio na Jakovčićevoj listi za Europski parlament, neko vrijeme koristio i penziju i plaću. Ja, prema mišljenju Chiavalona, nisam moralan, ali kada njegovi u Vodnjanu dođu do 14 hektara poljoprivrednog zemljišta na 50 godina i riješe na taj način tri generacije, onda je to u redu. Po njima sam ja problem, ali kada se zaradi 25 milijuna kuna u Balama na urbanizaciji brda kupljenog za 800 tisuća kuna sve je okej. Kupovati sela bez natječaja i biti u mogućnosti servisirati s plaćom kredit od milijun eura te prati novac s Cipra, to je naprosto sjajno, kazao je.

Komentirao je i izjavu Borisa Miletića da je Istra premala da bi se dijelila. Tvrdi da se već se dogovara "čitav niz novih radnih mjesta za ekipu koja ih je podržala, od HDZ-ovog načelnika Svetog Petra u Šumi kojem se navodno rezervira mjesto u AZRRI-ju pa nadalje".

Smatra da ponuda Ivana Jakovčića premijeru da počnu surađivati i razgovarati govori da "agresije" na Istru nije bilo, iako su u IDS-u cijelo vrijeme tvrdili suprotno. "Istrijani koji su glasali za koaliciju na čelu s IDS-om glasali su da se Istrom upravlja iz Svetog Jurja, a ne preko Jakovčića iz Zagreba", zaključio je. (B. ŽIŽOVIĆ)

Kajin ne zna o čemu se radi, ali zna da je novac kolao

Na novinarski upit Kajin je pojasnio tvrdnju o pranju novca s Cipra. Rekao je da se u Buzetu građani ne mogu načuditi da je netom prije lokalnih izbora devet milijuna kuna s Cipra otišlo u Amsterdam, iz Amsterdama u Buzet, a iz Buzeta za Beograd. "Ne znam o čemu se radi, ali znam da je to ogromna hrpa novca. Novac je prešao preko računa tvrtke jednog člana IDS-a", rekao je, ne želeći otkriti njegovo ime.

Jakovčić poručuje: Izbori su prošli

"Komentirati izjave Damira Kajina je uzaludan posao", reakcija je Ivana Jakovčića na pitanje ima li ikakvih saznanja o Kajinovoj tvrdnji da je devet milijuna kuna s Cipra dospjelo na račun tvrtke jednog IDS-ovog člana u Buzetu, a zatim je taj novac prebačen u Beograd. "Svaka institucija treba raditi svoj posao. Ako Kajin ima dokaze, treba ih predati na odgovarajuća mjesta. Sve ostalo je ružno. Poručujem mu da su izbori završili i da se trebamo posvetiti poslu. Zaista mi ne pada na pamet ulaziti s njim u polemiku. Cijelu kampanju smo odradili dostojanstveno, IDS je pobijedio i tome nemam više ništa za dodati", kaže Jakovčić.

 


Podijeli: Facebook Twiter