Kajin: Početak gradnje bolnice se namjerno stopira

Peđa Grbin i Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Peđa Grbin i Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Postoje svi zakonski uvjeti da se građevinska dozvola za izgradnju nove pulske bolnice zvanično i konzumira. Međutim, možemo samo nagađati zbog čega čelništvo županije to ne kani učiniti, zajednički je stav s današnje konferencije za novinare kandidata za pulskog gradonačelnika Peđe Grbina i zajedničkog kandidata za istarskog župana Damira Kajina.

Prema Kajinovim riječima početak gradnje nove pulske bolnice nije upitan, kao niti sanacija ogromnih dugova.

- Pulska opća bolnica duguje oko 170 milijuna kuna koji u vrlo kratkom roku mogu biti plaćeni. No, prije same gradnje prethodi sanacija ove ustanove koja se može odraditi na dva načina. Prvo je da bolnicu sanira osnivač, dakle županija, što je za sada nemoguće, a druga solucija je da u sanaciju "uleti" država koja bi nakon tri godine upravljanja bolnicom istu vratila prethodnom osnivaču, odnosno županiji. No, skupština Županije istarske mora do konca ovog mjeseca donijeti odluku o prenošenju upravljačkih prava državi. Jučer sam se sreo s ministrom Linićem i na tu temu mi je rekao da je ova solucija realna. Gradnja bolnice u travnju može početi, ali u IDS-u bi bili najsretniji da se probiju rokovi da bi ponovno optužili državu za bojkot, ustvrdio je Kajin.

Peđa Grbin je rekao da odluku o državnoj pomoći za bolnicu donosi osnivač, dakle županija.

- Limit je premali i sredstva za zdravstvo se smanjuju iz jednostavnog razloga što država nema novca. Optužuje nas se da namjerno sve selimo u Rijeku pa i pacijente, no to nije istina, jer iz Istre u pulsku bolnicu na liječenje odlazi 62 posto pacijenata, a u KBC Rijeka samo 17 posto. Naš cilj je sanacija i reorganizacija stare bolnice i izgradnja nove, izjavio je Grbin.

Na upit novinara o navodnoj kandidaturi Ivana Heraka za porečkog gradonačelnika Damir Kajin je rekao da će Herak, ukoliko se na to odluči, imati njegovu punu podršku. Upitan je li se čuo s Furijom Radinom, Kajin je rekao: "Nit sam ga vidio, nit sam ga čuo, a bogami sada mi i ne fali". (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter