Kajin: Pahorova izjava je istinita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Pahorova izjava da je Jadranka Kosor pristala dati izlaz na otvoreno more, a da ce zauzvrat Hrvatska dobiti potporu Slovenije za ulazak u Europsku uniju, ružna je, ali do boli istinita, komentirao je saborski zastupnik Damir Kajin tvrdnju slovenskog premijera Boruta Pahora iz suceljavanja s Janezom Janšom.

- Hrvatska je skinula gace. Možda su nas na to primorali Amerika i Europska unija zbog Racanovog i Drnovšekovog parafa jer u medunarodnim odnosima, za razliku od hrvatskih, ljude se drži za rijec, a kamoli ne za paraf, odnosno potpis, ali je to Kosor trebala reci, a ne da glumi da je u sedam dana od dolaska na celo Vlade riješila ovaj granicni spor. Nakon njenog potpisa, Racan za ništa nece biti kriv vec ce krivac biti iskljucivo njena Vlada, mišljenja je Kajin.

Slovenija je, ocjenjuje Kajin, svjesno išla u arbitražu, a Hrvatska joj se nabacila. Jasno je kroz Janšine rijeci da Slovenci traže više, ali na kraju je bit u tome da ce Hrvatska sacuvati svoje kopno, ali ce Slovenija zauzvrat dobiti hrvatsko more.

- Pahor ne prica gluposti u suceljavanju s Janšom, vec je iznesao svoj posljednji argument, a to je da je arbitraža za Sloveniju dobivena stvar. Hrvatska premijerka pristala je na to što tvrdi Pahor i danas nema nazad, a u konacnici to znaci gubitak 150 cetvornih kilometara teritorijalnog mora. Razumijem da je Hrvatska bila ucijenjena, ali ratificirati sporazum, što je ucinio hrvatski parlament, a da Slovenija svoju ratifikaciju uvjetuje referendumom, to je dilentantizam...Hrvatska ce i u slucaju neuspjeha slovenskog referenduma biti u goroj poziciji nego prije ratifikacije, mišljenja je Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter