Kajin: Ostajemo bez teritorijalnog mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U saborskoj raspravi u povodu prijedloga zakona o potvrdivanju ugovora o jamstvu izmedu Republike Hrvatske i Medunarodne banke za obnovu i razvoj, kojim ce se dobiti sredstva za financiranje izvozne privrede, zastupnik IDS-a Damir Kajin istaknuo je da "želi vjerovati da ce taj novac dobiti stvarni izvoznici".

- Nije tu sad više pitanje jesu li to mali ili srednji. Moraju dobiti svi, pa i veliki, što prije. Zašto? Zato jer ce 2010. biti najteža godina za realni sektor od '95. Ona ce za taj sektor u Hrvatskoj biti ono što je za monetarni sektor bila 2009. godina. Ako realni sektor preživi 2010. godinu, onda ce živjeti, pod navodnicima, vjecno. Ako poklekne, bojim se da više nema uskrsnuca tih poduzeca, rekao je zastupnik IDS-a.

- Zato je bitno ocuvati brodogradnju, zato je bitno kamatnom politikom stimulirati izvoz, zato je nužno izvoznicima u 2010. prolongirati otplatu glavnica, kao što to rade Talijani. Hrvatske banke su de facto talijanske pa ne vidim zašto bi ovdje trebali postojati drugaciji kriteriji no što se inace primjenjuju u Torinu ili Milanu, naglasio je Kajin i zatražio: "Neka Hrvatska narodna banka objavi off shore firme s kojima rade hrvatski uvoznici, pa i izvoznici. Prije svega ovdje mislim na brodograditelje. Tvrdim da se preko njih na godišnjoj razini peru stotine milijuna dolara".

U raspravi o radu Nacionalnog odbora za pracenje pregovora s EU-om, Kajin je govorio o odnosima sa Slovenijom te rekao da ga "raduje" promjena nakon odlaska premijera Sanadera i dolaska premijerke Kosor, iako ce to znaciti "znatan gubitak teritorijalnih voda Republike Hrvatske. Slovenski premijer je kad je bio ovdje nudio objavu arbitražnog sporazuma, a mi, koji smo tako dobro prošli tim arbitražnim sporazumom, to odbijamo. Postavlja se normalno pitanje - zašto. Ne treba ga podržati, ali neka se objavi, jer ionako se sve zna i on je na neki nacin danas prisutan u javnosti. Predmet arbitraže više nije samo more, vec i kopno, na što ni Racan nije pristajao", napomenuo je Kajin. Dodao je da u sporazumu piše "dodir Slovenije s otvorenim morem".


Podijeli: Facebook Twiter