Kajin: Odluka o Elektroistri bit će povučena

Damir Kajin: Ne treba s Vladom voditi separatističke ratove (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin: Ne treba s Vladom voditi separatističke ratove (M. MIJOŠEK)

Nitko na hrvatskoj političkoj sceni tako neargumentirano ne udara po Vladi kao što to čine Ivan Jakovčić i Valter Flego, rekao je na konferenciji za novinare Damir Kajin. To čine izmišljotinama o stvaranju makroregije Rijeke, gubitku istarskog regionalnog identiteta i kako će se Istrom upravljati iz Zagreba. Naprotiv, dok su oni šurovali sa Sanaderom Istra je svjesno marginalizirana, jer se vladalo po principu podjele plijena: meni Hrvatska, tebi Istra, ustvrdio je Kajin. Time su se, kako kaže, urušile gospodarske i socijalne osnove Istre.

Međutim, iako je pred nama jedna od najtežih godina, Istra neće biti zapostavljena, niti destabilizirana. U Istru će se iduće godine investirati milijardu kuna više nego ove godine, a uložit će se u gradnju Opće bolnice Pula, sanaciju njenih dugova, ulagat će se u vodovode i ceste, počet će gradnja Istarskog ipsilona, kampusa u Puli i Kaštijuna, rekao je Kajin. Dodao je da se uz to otvaraju mogućnosti korištenja sredstava iz EU-fondova.

"Ovaj investicijski ciklus koji je pred Istrom uspio je zahvaljujući činjenici da je IDS, točnije Damir Kajin, uspio IDS zadržati u opoziciji spram HDZ-a. Zato jamčim snažan investicijski iskorak i najbolji socijalni amortizer jer vraća ljude na posao, stabilizira poslovanje pojedinih tvrtki i pokreće osobnu potrošnju", rekao je Kajin.

Razvoj Istre u 2013. jamče javne investicije i zato Kajin poziva Jakovčića i Flega da, ako ne mogu komunicirati s Vladom, drugima, građanima Istre ne opterećuju odnose. Zbog toga ne treba s Vladom, za koju su Istrani glasali, voditi nikakve separatističke ratove.

"U ponedjeljak smo obavijestili kabinet o reorganizaciji HEP-a, prema kojem bi Elektroistra iz  prvog bila svrstana u drugi rang", dodao je Kajin koji smatra da je takva promjena nelogična i štetna za cijeli elektroenergetski sustav. Stoga će, kaže, ova odluka biti povučena. Konačno treba demistificirati s koliko novca upravlja Istra, zapravo koliko novca odlazi u državni proračun, a koliko se vraća u Istru. Prema njegovim informacijama Istra u državni proračun uplaćuje šest do šest i pol milijardi kuna, dok se u nju vraća oko tri do tri i pol milijarde kuna. Nedovoljno, zaključuje Kajin i dodaje da će se već iduće godine taj omjer značajnije promijeniti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter