Kajin: Od Radina ocekujem da ne podrži ovu vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško da se možemo vratiti u Sabor. Gotovo nikako, kazao je na konferenciji za novinare IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin. Po njemu je veci problem od oporbenog bojkota Sabora to što je država u, kako kaže, poluraspadnutom, fermentirajucem stanju.

- Na djelu je agonija HDZ-a i njegovih satelita koji su osobne interese stavili iznad nacionalnih. Sada HDZ traži da im pomognemo u raspuštanju Sabora. Tu pomoc su trebali tražiti kada je odstupio Ivo Sanader s premijerskog položaja, istice Kajin.

Na pitanje što je s nacionalnim manjinama kad je u pitanju bojkot rada Sabora, Kajin odgovara da su ga manjinci iznenadili kada su 2003. podržali Sanadera, ali ga ne bi iznenadilo kada bi se vratili u saborske klupe i podržali Vladu Jadranke Kosor. Upitali smo ga i je li se po tom pitanju cuo sa zastupnikom talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom, koji ovih dana izbjegava u medijima komentirati bojkot.

- Dobro ste me podsjetili. Danas cu se pokušati cuti s njim. Od Radina ocekujem da ne podrži ovu vlast. Nadam se da manjinci nece glumiti HDZ-ove satelite, kaže Kajin. Što se tice motiva bojkota, Kajin smatra da oni nemaju veze s vrijedanjem nekog zastupnika. Po njemu je razlog to što je "HDZ poceo otvoreno zlorabiti institucije vlasti za svoj izborni nastup". Stoga smatra da Hrvatskoj nikada nisu bili potrebniji izbori no što su danas.

- Što prije treba izaci na izbore jer ovi su spremni na svašta, zakljucio je misleci pritom na HDZ. Osvrnuo se i na potez Luke Bebica, predsjednika Sabora, koji je svoju kucu ponudio kao jamcevinu za Sanaderovo puštanje iz pritvora. U pravnom smislu za Kajina ništa nije sporno, ali s politickog to, po njemu, predstavlja problem. Smatra da je Bebic time poslao poruku da su svi - od njega do Kosor - Sanaderovi proizvodi.

- Danas brat za brata ne bi dao stan, a kamoli da se za prijatelja stavlja kuca takoreci na bubanj. Doista je rijec o nesvakidašnjem prijateljstvu. Ne znam bi li netko tko ti nije dijete ili otac dao kucu, a da mu ti pritom nisi osigurao barem tri kuce, kaže Kajin. (B. ŽIŽOVIC)


Istra ne da svog biskupa
-  Kao da su ga živog zakopali. Nece ga degradirati, ali mu oduzimaju ovlasti. Sacuvali su mu status, ali ga marginaliziraju, komentar je Kajina na položaj biskupa Porecke i pulske biskupije Ivana Milovana, kojem je Papa Benedikt XVI. dodijelio svojevrsnog pomocnika. To što je Vatikan za biskupa koadjutora imenovao mons. Dražena Kutlešu, svecenika Mostarsko-duvanjske biskupije, Kajin smatra svojevrsnom osvetom.

- Vatikan ne prašta pobunu, ali shvaca da Istra ne da svog biskupa. Do svega toga je došlo zbog novca, koji naši popi i benediktinci vole više od Boga. Cijeli problem je u pohlepi, smatra Kajin. Za slucaj "Dajla" predvida da ce benediktinci na kraju biti pobjednici, i to na Medunarodnom sudu u Strasbourgu, jer "s Osimskim sporazumima Crkva nema ništa".


Podijeli: Facebook Twiter