Kajin (ni)je tema: U ponedjeljak zasjeda Savjet IDS-a

Damir Kajin neće biti tema sjednice Savjeta IDS-a (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin neće biti tema sjednice Savjeta IDS-a (M. MIJOŠEK)

Savjet IDS-a, koji je najviše stranačko tijelo između dva sabora, sastaje se u Pazinu u ponedjeljak, 13. kolovoza.

Darko Lorencin, predsjednik Savjeta, kaže da je inicijator bilo predsjedništvo i da je sazivanje Savjeta bila "potreba i obaveza", da će na dnevnom redu biti aktualna politička situacija i da ne zna hoće li u Pazin doći predsjednik stranke Ivan Jakovčić.

Na pitanje hoće li se razgovarati i o Kajinu, odgovorio je: "Ne. Zašto bi Kajin bio na dnevnom redu" i ponovio da će se razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji i pripremama za lokalne izbore.

- Ne, rezolutno je rekao kada smo ga pitali sprema li se izvanredni sabor IDS-a.

Lorencin je u ožujku 2010. po drugi put izabran za predsjednika Savjeta IDS-a, kao i Tedi Chiavalon za glavnog tajnika. Savjet čine članovi predsjedništva stranke, predsjednici gradskih i općinskih podružnica, kao i Zajednica podružnica iz Istarske i Primorsko-goranske županije gdje stranka djeluje. To tijelo ima, uz ostalo, ovlasti utvrđivati političke stavove IDS-a, donositi opće akte i odluke te, kako piše u stranačkom statutu, "odlučuje o drugim bitnim pitanjima o radu IDS-a".

Iako je propisano da se Savjet sastaje jednom u tri mjeseca i njegova je uloga značajna posebno u predizborno vrijeme kada utvrđuje izborne kandidate i odlučuje o koalicijama na državnoj i županijskoj razini, ovo se pazinsko događanje s nestrpljenjem očekuje.

Iako je uobičajeno da prva točka dnevnog reda bude ona o aktualnoj situaciji u zemlji, teško će se ovaj put moći izbjeći ona o aktualnim događanjima u IDS-u. Kako je u priopćenju s predsjedništva IDS-a 7. kolovoza rečeno da će se o TE Plomin 3, turističkom, šumskom i poljoprivrednom zemljištu te programu rada Kukuriku koalicije s naglaskom na decentralizaciju održati idući tjedan zasebne tematske sjednice stranačkog predsjedništva, znači da Savjet o tome 13. kolovoza ne može odlučivati. (S. B.)   


Podijeli: Facebook Twiter