Kajin nije oklevetao HRT

Damir Kajin nakon prvog ročišta u Buzetu koji je pobudio veliki interes medija (Arhiva/G. Č. Š.)
Damir Kajin nakon prvog ročišta u Buzetu koji je pobudio veliki interes medija (Arhiva/G. Č. Š.)

Saborski zastupnik Damir Kajin konačno može odahnuti. Županijski sud u Puli odbio je žalbu HRT-a na prvostupanjsku presudu, doznajemo od Igora Rakića, glasnogovornika suda. Županijski sud je u cijelosti potvrdio presudu Općinskog suda u Pazinu iz lipnja prošle godine kojom je kao neosnovan odbijen tužbeni zahtjev HRT-a da se Kajinu naloži da javnoj televiziji isplati novčani iznos od 110.000 kuna s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

- Presuda je postala pravomoćna i njome se utvrdilo da je Kajin izrazio vrijednosni sud, a ne tvrdnju. Očekujemo da HRT neće uložiti reviziju kao izvanredno pravno sredstvo s obzirom na to da sve činjenice utvrđene u parničnom postupku ukazuju da nema elemenata niti osnovanosti tužiteljevog zahtjeva za naknadu štete, u telefonskom nam je razgovoru prokomentirao Kajinov odvjetnik Mijo Čulić. Kajin je također izjavio da je to pravomoćna presuda koja se može osporiti izvanrednim pravnim lijekom, ali sumnja da će se HRT upustiti u takav pokušaj.

Završen je time gotovo četiri godine dug spor bez presedana u hrvatskom pravosuđu koji je započeo još u studenom 2009. godine kada je HRT tužio saborskog zastupnika, tada ujedno i predsjedničkog kandidata IDS-a Damira Kajina. Od Kajina se tražila naknada štete jer je u travnju 2009. godine za saborskom govornicom izjavio da se "na HRT-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba". Javna televizija je od Kajina tražila da plati iznos od 110.000 kuna, koji je s parničnim troškovima i zakonskom zateznom kamatom u međuvremenu premašio iznos od 230.000 kuna. Prvo ročište održano je u studenom 2010. godine, na Općinskom sudu u Buzetu, gdje je u siječnju 2011. godine održana i glavna rasprava, a potom se postupak nastavio na Općinskom sudu Pazin, a po svemu sudeći okončat će se na Županijskom sudu Pula.

- Uz Božju pomoć i pomoć odvjetnika Mije Čulića presuda je postala pravomoćna i HRT, koji bi trebalo biti prvi u zaštiti slobode govora, nakon ovoga nikoga više neće tužiti s ciljem da ga ušutka kako ne bi mogao govoriti u Saboru ili pred bilo kojim drugim predstavničkim tijelom. Što sam ja rekao i iza čega stojim i danas je to da se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti. Međutim, spreman sam i to reći, da je HRT najprofesionalnija televizija, ali ako je tome tako kod njih, kako je tek na komercijalnim televizijama. Na ovim zadnjim županijskim izborima uvjerio sam se u onu narodnu koliko para toliko muzike, prokomentirao je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin najnoviji razvoj događaja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter