Kajin: Nećete me posvađati s Talijanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Meni imputirati da sam Talijane u Istri nazvao fašistima može samo Jakovčić. To se ne usuđuje ni Furio Radin, to mi mogu imputirati samo pokvareni ljudi, otvorio je danas u Pazinu još jednu konferenciju za novinare kandidat za istarskog župana Damir Kajin odgovarajući na nedavne medijske izjave političkih suparnika.

- Pa ja svaki dan spavam s Talijankom, živim s Talijankom, moja žena je Talijanka. Ja ih volim i nećete mene posvađat' s Talijanima, poručio je Kajin nastavljajući u istom tonu. "Nećete me posvađat' ni sa Srbima, jer sam sjedio na stepenicama (s njima op. n.) kada su iseljavali vojne stanare, a dok ste vi grabili imovinu, stanove, sela, posjede, jednom riječju latifundije… Nećete me posvađati ni sa Slovencima, Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima, Makedoncima itd., jer svi oni znaju što je Kajin za svakoga od njih činio", u trećem je licu završio prvu tiradu saborski zastupnik iz Buzeta podsjetivši javnost da je 2000. godine dobio HHO-ovu nagradu "Miko Tripalo" za promicanje ljudskih prava, ali i nagradu "Nikola Tesla" za očuvanje položaja i identiteta Srba u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje hoće li se ispričati Radinu, koji je izjavio da očekuje ispriku, Kajin je odgovorio niječno. "Za talijansku zajednicu, ali i za druge zajednice u Istri, bio sam spreman poginuti. Znam da će oni to prepoznati", zaključio je i najavio da će zatražiti izmjene Statuta Istarske županije da bi se talijanskoj manjini osiguralo mjesto istarskog dožupana, koji bi se birao na neposrednim izborima.

- Politika u Istri neće se voditi ni u Klagenfurtu, pokojni Haider nam je već učinio dovoljno štete, ni u Rimu, a bogami o Istri neće odlučivati ni Jakovčićeve PR agencije iz Zagreba. O Istri će odlučivati Istrijani, oni koji dijele sudbinu malog čovjeka, nastavio je Kajin ponovivši da se "enorman novac, oko sedam milijuna kuna, izvlači iz javnih sustava da bi se kroz medije glancalo lik i djelo Jakovčića i Flega". Novinare je zanimalo zašto toliko učestalo saziva presice, na što je Kajin kazao da mu je to jedini način da odgovori na niz napada, s obzirom da za političke suparnike "posao odrađuju PR agencije preko zakupljenih medija".

- Već 20 godina Pula funkcionira kao središte Županije, dok Pazin tek formalno figurira u tom smislu. Godine 1993. smo, da bismo pomirili taj prijepor, donijeli odluku da Pazin bude sjedište Županijske skupštine, a Pula tadašnjeg Poglavarstva i župana, dok smo županijske odjele raspodijelili po istarskim gradovima. Šest ih se nalazi po Istri, a devet ih je u Puli. Valja kazati da sada imamo čak 15 županijskih odjela, koji su postali kao mala ministarstva, kao da je Istra država, komentirao je inicijativu saborskog zastupnika Valtera Boljunčića o prebacivanju statusa županijskog sjedišta u Pulu.

- Uvijek sam podržavao volju građana Istre, iako se s premještajem ništa suštinski ne bi promijenilo, rekao je Kajin i dodao da bi za mišljenje trebalo pitati i pazinskog gradonačelnika. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter