Kajin: Ne treba se svađati s BiH

Damir Kajin (snimio Milivoj MIJOŠEK)
Damir Kajin (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povodom najavljenog slanja u Sabor na ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović zastupnik IDS-a Damir Kajin predlaže da se čuje što o tome misle stručnjaci u HAZU. Ako to ne bude dovoljno zastupnicima za donošenje odluke, onda predlaže arbitražu kako to već čine i neki strani diplomati u Zagrebu.

- Sve da, ali svađati se s BiH ne smijemo, jasan je Kajin koji naziva "pričama za malu djecu" da Tuđman koji je bio bolestan nije znao što potpisuje.

Nije dobro da Hrvatska mađarskom MOL-u ustupi dodatnih 19,8 posto dionica Ine niti ima logike dati u koncesiju sve hrvatske autoceste, a apsolutno nema potrebe oporezovati lovačko oružje da bi se godišnje prikupilo 50-ak milijuna kuna, poručio je, među ostalim, Kajin u petak na konferenciji za novinare u Pazinu.

Veli da oko oporezivanje oružja Hrvatska kopira Mađarsku koja od toga godišnje uprihoduje 75 milijuna eura. Kod nas lovačko oružje posjeduju uglavnom starije osobe i ono ima sentimentalnu vrijednost, ali to je oružje bilo i na prvoj crti bojišnice te ima i onog trofejnog karaktera. Kajin kaže da bi umjesto poreza na lovačke puške trebalo oporezivati tajkune, PIF-ove i banke kojima je poklonjeno korištenje na tisuće i tisuće hektara turističkog zemljišta. - Nije fer. Deremo kožu sirotinji, a debele guske se i dalje maste, bio je slikovit Kajin.

On ne vjeruje da će se naći koncesionara za naše već izgrađene autoceste. Ako ih se i nađe za plaćanja državi - sada se govori o tri milijarde eura - koncesionar će morati uzeti kredit, a troškovi će se prebaciti na građane korisnike autocesta s većim cijenama cestarine, prognozira Kajin.

Osvrnuo se i na skraćenje radnog vremena carinarnice u Bujama od 1. kolovoza. Nazvao je nedopustivim da se zbog rada do 15 sati mora ići u carinarnice na Škrljevu koja radi do 19 sati ili na onu na Rupi koja radi 24 sata. Tako bez posla ostaju istarske špedicije i povećavaju se troškovi istarskih tvrtki te će im on pokušati pomoći.

Podsjeća i da su Hrvatske željeznice nedavno ukinule distribuciju roba u prostorima pazinske Istraplastike. Istarsko gospodarstvo je prvo u Hrvatskoj po izvozu per capita, naglašava Kajin. Smatra da bi prvi ljudi Ministarstva financija trebali ispraviti grešku i u bujsku carinarnicu vratiti staro radno vrijeme. Iako ističe da sve ne treba politizirati ipak govori o seljenjima službi iz Istre u Rijeku zbog neke buduće "makro regije" pa tako niti Trgovački sud u Pazinu nije više samostalan već je dio riječkog suda. Ističe i da se takvoj "makro regiji" Istrani protive.

Pohvalio je Vladinu odluku da se prestanu plaćati PR agencije. Nada se da će se tako učiniti barem u onim gradovima i općinama gdje su stranke vladajuće koalicije na vlasti. Na novinarsko pitanje da komentira to što će Ministarstvo zdravlja koristiti PR agenciju za promidžbu zdravstvene reforme, Kajin veli da taj posao mogu obaviti glasnogovornici i sve službe koje već postoje u Ministarstvu. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter