Kajin: Ne spajanju županija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik Damir Kajin smatra nemogucim da do lipnja Hrvatska završi pregovore o ulasku u Europsku uniju. Sumnja i da ce to biti moguce uciniti do rujna, pa vjeruje da ce se potpisivanje pretpristupnog ugovora odgoditi do prosinca ove godine. S obzirom na to da za ratifikaciju treba jedna i pol do dvije godine, Kajin je na konferenciji za novinare u Pazinu rekao da prije sredine 2013. Hrvatska nece biti 28 clanica EU-a, cak 2014. smatra primjerenijim rokom.

Zalaže se za to da izbori budu što prije jer, veli, oni mogu donijeti neku kvalitetu, stabilnost i sigurnost, a kao moguci termin spominje drugu polovinu rujna. Slaže se s HDZ-ovcem Vladimirom Šeksom da se izborni zakoni mogu mijenjati do samih izbora. Naime, Ustavni sud je Saboru ukazao na nužnost izmjena zakona o izbornim jedinicama, a 11. ožujka je istekao rok za to iz Ustavnog zakona za provedbu Ustava.

Kajina brine da li ce manjine ocuvati dvostruko pravo glasa te tvrdi da manjine time nisu u privilegiranom položaju. Za one politicke stranke koje najdosljednije brane poziciju manjina, veli da su diskriminirane.

- IDS-u je veci izborni konkurent Furio Radin nego neke stranke hr predznaka, kaže Kajin.

S obzirom na to da je najavljeno da ce Vlada pomagati one koji investiraju više od dva milijuna kuna, Kajin smatra da treba pomoci i onima koji ulažu do 200 tisuca kuna jer male tvrtke cine vecinu hrvatskog gospodarstva.

Za Kajina je promjena teritorijalnog ustroja Hrvatske drugorazredno, a decentralizacija prvorazredno pitanje. Izracunao je da u 31 istarskoj opcini prosjecno živi 2.016 stanovnika, a manje je jedino u Šibensko-kninskoj županiji gdje opcina ima prosjecno 1.881 stanovnika, dok je na razini Hrvatske prosjek 3.142. Za Kajina je važno jesu li opcine opravdale svoje postojanje i koliko koštaju gradane.

- U unutrašnjosti Istre, pa i u gradovima, ovaj je ustroj pomogao stanovnicima sto posto, odlucan je Kajin. Istice da u 18 godina IDS nije u Saboru pokrenuo inicijativu za formiranje niti jedne opcine, ali da ce vjerojatno sada morati braniti svaku teritorijalnu jedinicu u Istri ako gradani na njima budu inzistirali.

Iznio je i neka europska iskustva. Skandinavske zemlje idu na spajanje, pa je tako u Švedskoj 1951. bilo 2.498 opcina dok ih je danas svega 284 s prosjecno 29.300 stanovnika. Španjolska ima 8.082, Italija 8.099, a Ceška 6.230 opcina.

Kajin smatra da u Hrvatskoj treba preispitati broj jedinica lokalne samouprave, ali i broj savjetnika predsjednika države zastupnika, ministarstava, agencija, instituta te zaposlenih u javnom sektoru.

- Spajanjem županija možda bi netko nešto dobio, ali Istra bi puno izgubila, od svoje prepoznatljivosti do financijske pozicije. Zato tome valja reci ne, Kajinovo je mišljenje. (S. BENIC)

Slovenski sud crta granicu
Osvrnuo se ne nepravomocnu presudu Okružnog suda u Kopru kojom je sutkinja Jasna Petric obvezala Stjepana Mesica da isplati dvije tisuce eura sa zateznom kamatom Jošku Jorasu zato jer ga je nazvao "dvorskom ludom i redikulom u funkciji nekog drugog…" Kajin nije zabrinut za gradanina Mesica, ali ga brine izostanak reakcije hrvatskih vlasti. U obrazloženju presude piše da Joras živi u Sloveniji što je Kajin nazvao "grubim zadiranjem u teritorijalnu cjelovitost Hrvatske" i iscrtavanjem granice na kopnu mimo arbitražnog sporazuma koji je ratificiran i u slovenskom parlamentu i postao dio tamošnjeg zakonodavstva.


Podijeli: Facebook Twiter