Kajin: Ne dirajte u lokalnu vlast!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor i njena Vlada vode ovu zemlju u ambis, rekao je na konferenciji za novinare u utorak saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin. Dodao je da ce za vodenje zemlje u provaliju netko morati odgovarati i napomenuo da je odgovornost Jadranke Kosor veca i od one bivšeg premijera Ive Sanadera.

Naime, Kajin smatra da je Sanader barem odstupio kad je vidio kamo sve to vodi, dok Kosor želi voditi zemlju do kraja, odnosno do propasti. Iznio je podatak da je prošle godine u Hrvatskoj izgubljeno 75 tisuca radnih mjesta, koja su, smatra, najveci kapital.

Po njemu je, stoga, normalno da sindikati prozivaju Vladu, kao što su to cinili na nedavnom prosvjedu u Rijeci, a ne da kritiziraju lokalnu vlast, kao što, kazao je Kajin, rade sindikalni celnici u Istri.

- Sindikati i lokalna uprava nisu protivnici. Oni bi trebali biti partneri, konstatirao je. Za trenutnu gospodarsku situaciju Kajin, prije svih, odgovornom smatra Vladu, zatim one koji su omogucili pretvorbu i one koji su sudjelovali u njoj, sindikalne celnike, te na posljednjem mjestu lokalnu samoupravu.

- Bruno Bulic (celnik Sindikata Istre i Kvarnera, op. a.) govori o financijsko-politickoj hobotnici te županijskoj strategiji baziranoj na trgovini i turizmu, a ne želi kazati da je jedino u Istri industrija prva gospodarska grana. Neshvatljivo je da se problem vidi samo u Županiji ili nekim gradovima.

To su zlonamjerne tvrdnje. U Rijeci su dva puta teže gospodarske prilike, pa tamošnji sindikati ne kritiziraju lokalnu vlast, vec Vladu, rekao je Kajin.

Na naše podsjecanje da je u prošloj godini Istarska županija izdvojila proracunska sredstva tek za jednu poslovnu zonu, iako je za sufinanciranje izgradnje poslovnih zona apliciralo cak 19 gradova i opcina, Kajin je rekao da je vjerojatno procijenjeno da su prilike u poslovnim zonama zadovoljavajuce, te da je trebalo osigurati funkcioniranje poslovnih subjekata bez kojih ne bi imalo smisla ni ulagati u poslovne zone.

Problem nezaposlenosti Kajin bi rješavao i zapošljavanjem Istrijana u policiji. Naime, pozvao je gradane Istre da se "javljaju na natjecaje, a ne da bježe od policije". To je doveo u vezu s istraživanjem prema kojem je Pula jedan od najnesigurnijih gradova u Hrvatskoj.

Dodao je da za takvo što ne može biti odgovoran pulski gradonacelnik Boris Miletic ili Grad Pula, jer "nemaju nikakve ovlasti" po tom pitanju.


Podijeli: Facebook Twiter