Kajin: Nakon Tudmana imamo Keruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon Tudmana imamo Keruma. Tudman je bio sretan da mu žena nije ni Srpkinja ni Židovka, a ovaj ne bi ni za ljubav kceri pristao na zeta Srbina", rijeci su saborskog zastupnika i predsjednickog kandidata IDS-a Damira Kajina. Njima je - nakon isprike novinarima zbog hitnog sazivanja konferencije za novinare u županijskoj zgradi u Pazinu - reagirao na gostovanje splitskog gradonacelnika u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".

Spomenuvši još Kerumovu izjavu da svatko mora znati gdje mu je mjesto u ovoj zemlji, Kajin je to ocijenio strašnim, rasizmom i nacizmom najgore vrste. - Taj se problem ne lijeci, nego ga treba odstraniti, odnosno sankcionirati bez zadrške, porucuje Kajin po kojem niti jedan dužnosnik od grado(nacelnika) do predsjednika države ne bi smio biti rasist. On ocekuje da ce se uskoro, nakon postupanja Državnog odvjetništva, znati je li u Hrvatskoj rasizam kažnjivo ponašanje.

- Kada dodemo do dna, ponovno ce netko u Hrvatskoj homogenizirati naciju po nacionalnoj matrici, ali u etnicki najcišcoj državi po onoj "drumovi ce poželjeti Turaka, a Turaka biti nece". Hrvatski nacionalisti i fašisti poželjet ce Srbe da bi se s njima sukobili, ali Srba više na ovim prostorima nece biti, veli Kajin uz poruku na triježnjenje da ne bi došlo do sukoba medu nama samima. - Želim vjerovati da Hrvatska nije Kerum. Hrvatsku treba istrijanizirati. Ne na korist Istrijana vec da se pomogne manjem dijelu Hrvatske da nauce živjeti tolerantno bez ksenofobije jer ce nas nacionalizam inace uništiti, tvrdi Kajin koji u predsjednicke izbore ide zato da se Hrvatska mijenja jer u ovakvoj Hrvatskoj ni za koga, osim za bukace, srece nece biti.

Na pitanja iznosi li stavove IDS-a i da pojasni istrijanizaciju Hrvatske, rekao je da su to stavovi stranke i svakog njenog clana bez obzira na to kako se nacionalno opredjeljivao. Dio vrijednosti istarskog prostora treba po njemu pokušati prenijeti i afirmirati posebno tolerantan život. Na pitanje zašto je presica održana u Županiji, rekao je da je davno, u doba dok je on bio predsjednik Županijske skupštine, dogovoreno da se saborski zastupnici mogu koristiti prostorima Županije, gradova i opcina.


Podijeli: Facebook Twiter