Kajin na probnom roku do jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prvi put u povijesti IDS je definitivno odlucio imati kandidata za predsjednika države. Damir Kajin covjek je koji je u skoro dva desetljeca obilježio hrvatsku politiku nastupima u parlamentu i javnosti, svojim nedvosmislenim stavovima, principima i angažiranošcu. Kajin je sigurno jedan od kljucnih parlamentaraca koji je obilježio hrvatsku politiku i stoga ne treba cuditi što jedna regionalna stranka poput naše ima kandidata za predsjednika države", najavio je na jucerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic mogucu Kajinovu kandidaturu za predsjednika Hrvatske.

No, iako Jakovcic kaže da se radi o definitivnoj odluci, o njoj ce se ustvari odlucivati tek najesen do kada ce se osluškivati javnost, odnosno stranka ce do tada mjeriti Kajinovu "težinu" u hrvatskoj javnosti, a tada ce IDS, ali prije svega Kajin, prelomiti hoce li se upustiti u utrku za Pantovcak.

- Izbori su skupa igracka i ne želim je razbiti. Nikad nisam razmišljao o sebi, vec sebe davao drugima, kako Istri tako i Hrvatskoj, rekao je u uvodu Kajin, podsjetivši na proricanje i prije Sanaderove ostavke da ce se u drugom krugu predsjednickih izbora boriti dva opozicijska kandidata.

- U predsjednickim izborima bitka ce se voditi za Pantovcak, a parlamentarna vlast ionako ce u ruke opoziciji pasti kao neka trula kruška. Zato nam nije potreban ideološki savez, vec programski kako bismo pokrenuli Hrvatsku, pogotovo zato što se politika Ive Sanadera pokazala kao prošlost, nastavio je Kajin, koji predsjednicku funkciju vidi kao jamac poštivanja Ustava i autonomije institucija, pogotovo Hrvatske narodne banke, te borbu u ime naroda dijeleci sudbinu s malim covjekom, braniteljima, borcima NOB-a, umirovljenicima i radnicima.

Posebno se osvrnuo na korupciju, naznacivši da je pojela Hrvatsku i konacno joj došla glave. Stoga se ima namjeru zalagati za društvo jednakih šansi, poštenu preraspodjelu i decentralizaciju, odnosno nastavak Mesicevog rada koji je Hrvatsku pretvorio u simpaticnu, a ne rabijatnu državu.

Kajin naglašava da je opoziciji potrebno zajedništvo i svatko tko unutar nje krece protiv toga ide protiv Hrvatske. Gradanima, kaže, treba jasno reci da nam za krizu nisu krive vanjske okolnosti,vec smo za nju zaslužni sami, te kako treba uciniti iskorak u mijenjanju mentaliteta.

- SDP nikad nije razgovarao s nama o podršci njihovim kandidatima za predsjednika. Osobno, Josipovica cijenim, no, bilo bi korektno od njega, ili predsjednika SDP-a Zorana Milanovica, da su nas nazvali i zatražili podršku. S druge strane, Jurcica poznajem odavno i nije moj favorit. Uostalom, vec je jedne izbore izgubio, naglasio je Jakovcic pred kraj obrazlažuci Kajinovu kandidaturu.


Podijeli: Facebook Twiter