Kajin: Lokacija za kompostanu je pogrešna

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Smjestiti kompostanu u centar Buzeta, pedeset metara od prvih kuća, u samo središte buzetske kotline, zločin je i prema gradu i prema građanima i vlasnicima okolnih parcela. Nitko nije protiv ovog mamut projekta, no lokacija je krajnje neprimjerena, neprikladna i necivilizacijska, istaknuo je predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare.

Gdje je studija utjecaja na okoliš?

Odluku o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2, a koja u toj zoni namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, prvu u Hrvatskoj s tehnologijom takve vrste na bazi fermenta kojeg izlučuje jedna vrsta gljive, Kajin je nazvao jednom od najkontroverznijih u povijesti Gradskog vijeća Buzeta.

- Upustit se u investiciju bez studije utjecaja na okoliš je najblaže rečeno šlamperaj, ali tvrdim da nije slučajan. Ovakve investicije trebaju, nitko nije protiv njih, ali lokacija u Maloj Hubi podsjeća na lokaciju za Rockwool koja je bila apsolutno pogrešna, a ova u Buzetu tvrdim da je i puno gora. Gradsko vijeće zaigralo se opasnog ruleta, jer kompostana na oko 6.000 četvornih metara površine, neće biti samo ekološki već i vizualni problem, istaknuo je Kajin.

Zatražio je da Gradsko vijeće od neovisnih institucija naruči studiju utjecaja na okoliš. Zanimalo ga je i zašto je Vijeće donijelo odluku protiv stava Odbora za gospodarstvo i razvoj koji je preporučio da se njeno donošenje odgodi te od investitora zatraži dodatne informacije kao i da s projektom upozna šira zajednica, a posebno mjesni odbori Štrped i Buzet.

Poništiti odluku i naći drugu lokaciju

- Treba poništiti odluku za osnivanje prava građenja i ponuditi investitoru adekvatnu lokaciju. Buzetu niti Istri ne treba novi Rockwool niti Jakuševac. Kada predlažu referendum o Plominu možda bi trebalo predložiti i referendum o kompostani, ali prije toga obaviti jednu ozbiljnu javnu raspravu i ljudima pokazati što to zapravo znači. Neću tvrditi da su namještali stvar za poznatog investitora, ali da su željeli dovesti građane pred gotov čin to je očito. Mene ne smeta kada bi svaka kuća u svakom selu imala svoju štalu punu stoke, ako mogu Austriji biti štale, a iznad njih apartmani zašto ne bi moglo ovdje, ali dovući ovakvo mamut postrojenje gdje se neće prerađivati dropine kao u kompostani u Sv. Antonu, već pivski drop i gnoj peradi iz Pivke i Purisa i tome slično, to je nešto o čemu ljudi u Buzetu moraju znati, zaključio je Kajin.

Nezavisni gradski vijećnik Zdravko Ćurić istaknuo je da je problem u ovom slučaju što je kao ulazna sirovina koja se može koristiti u procesu, na prvom mjestu postavljen gnoj peradi, pileći i pureći izmet i slično, a potom slijedi zeleni otpad, otpad iz pivovara, otpad iz vinskih podruma, maslinika…

- Ako bi kompostana prerađivala zeleni otpad, otpad iz pivovara, otpad iz vinskih podruma, maslinika, to ne bi predstavljalo problem, ali ako je osnova gnoj peradi to je posve nešto drugo. Pitanje je da li nam treba eksperiment s kompostanom, osobno mislim da ne postoji varijanta da dovezete kamion otpadnog materijala s peradarske farme, da ga iskrcate, a da to nema utjecaja i negativnog mirisa. Nitko nije protiv investicija u Buzetu, naprotiv nužno su potrebne jer se godinama ništa nije gradilo, ali ne može se preskočiti građane, oni moraju znati što se događa u njihovoj neposrednoj blizini i koliko će to utjecati na vrijednost njihovih nekretnina, istaknuo je Ćurić. S druge, naglasio je, odlukom za osnivanje prava građenja, Grad se odriče velikog dijela gradskog zemljišta u poslovnoj zoni na trideset godina i to sve za tisuću eura mjesečno. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter