Kajin: Labinska republika obilježila povijest Istre

Željko Ernečić i Damir Kajin na Krvovu placu na Vinežu (I. RADIĆ)
Željko Ernečić i Damir Kajin na Krvovu placu na Vinežu (I. RADIĆ)

"Labinska republika je, uz Pazinske odluke, Proštinsku bunu, Narodnooslobodilačku borbu te kasnije Domovinski rat, trajno obilježila povijest Istre", poručio je saborski zastupnik i kandidat za župana Damir Kajin u Vinežu na komemoraciji gradskog SDP-a u povodu 92. godišnjice samouprave nastale za rudarske pobune od 2. ožujka do 8. travnja 1921.

- Kova je memorija ovdašnjih ljudi. Žalim za duhom solidarnosti rudara, za vremenima kada se od rudarenja moglo pristojno živjeti, dodao je Kajin koji je vijence na spomen obilježje na Krvove place položio sa SDP-ovim labinskim vijećnikom i gradonačelničkim kandidatom Željkom Ernečićem.

Ernečić je naglasio da će njegova stanka, dobije li povjerenje birača, Labinu vratiti prepoznatljivost po rudarenju, a Dan rudara slavit će se kao Dan grada. Podsjetio je da se prilikom zatvaranja ugljenokopa propustilo sačuvati njegovu baštinu kroz tematski muzej.

Zapuštenu Krvovu placu, odakle je krenuo rudarski ustanak protiv nadirućeg fašizma i borba za bolja radna prava, treba, istaknuo je, urediti i učiniti dostojanstvenim mjestom. Na čast Labinu ne služi, zaključio je Ernečić, ni nedovršeni Spomenik rudaru borcu ni dotrajao rudarski šoht na Pjacalu.

Komemoraciju je stihovima iz Rudarske himne upotpunio Mladen Bastijanić iz Vineža. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter