Kajin: Koalicija može i bez mene i bez Cacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cini mi se da neki iz naše koalicije i u Saboru, i u Vladi, i u javnim poduzecima žele više no što im realno pripada i više no što bi trebali dobiti. IDS tu nije nikakav problem, a nije ni SDP, ali bi za koaliciju glavni problem mogli biti oni koji precjenjuju sebe i svoju politicku snagu."

Izjava je to potpredsjednika IDS-a Damira Kajina, objavljena pocetkom tjedna u Vjesniku, koja je izazvala pravu malu buru u stranackim odnosima Kukuriku koalicije. Nije dugo trebalo cekati na odgovor celnika HNS-a Radimira Cacica, na ciju je stranku ocito aludirao Kajin. On je za tjednik Globus odgovorio da Kukuriku koaliciji uopce ne treba IDS.

- Savez za promjene može postici isti rezultat sa ili bez IDS-ovih glasova pa se mnogi u HNS-u pitaju ima li uopce potrebe da IDS bude u našoj koaliciji, uzvratio je Cacic.

Citao izmedu redaka

Strasti se, medutim, brzo stišavaju. Kajin nam je jucer izjavio da je njegova izjava krivo protumacena, ne obrazloživši koje bi to bilo ispravno tumacenje njegovih misli. Pitali smo ga ima li on saznanja da je vec bilo razgovora o mjestima u buducoj Vladi, ako osvoje vlast, pa je zbog toga i potegnuo pitanje politicke snage HNS-a.

- Nisam sudjelovao u takvim razgovorima, ako ih je uopce i bilo, ali citam stvari izmedu redaka, neodredeno odgovara Kajin, koji odbija tumacenje o sukobu unutar koalicije. Kaže da je sukob u HDZ-u, a ne u Savezu za promjene. U HDZ-u se, kaže, svi boje misliti, a u koaliciji o svemu govore javno.

- Naše partnerstvo nastalo je na povjerenju, a ne na ucjenama. Nikakvog sukoba nema. Koalicija može i bez Kajina i bez Cacica, ali ne može bez IDS-a, HNS-a, a najmanje bez SDP-a. Zato smatram da moramo ponuditi najodgovornije ljude, koji su neoptereceni, nemaju repove iz prošlosti i koji su spremni dijeliti sudbinu ljudi, kaže Kajin. Pitamo ga misli li na Cacica kad govori o repovima iz prošlosti.

- Ne mislim na Cacica. Žalim zbog nesrece koja mu se dogodila u Madarskoj. Iskreno, žalim i žrtve. Svakome od nas se to moglo dogoditi, ali svatko mora preuzeti i odgovornost u takvoj situaciji. U politici ta odgovornost mora biti i veca. Svakako smatram pozitivnim što Cacic ne bježi od madarskog pravosuda, kao što primjerice bivši premijer Sanader bježi od hrvatskog, kaže Kajin i porucuje Cacicu: "Pa, tko nas to zavadi."

Duboke misli za povijest


Reakciju na Kajinove i Caciceve izjave nije trebalo dugo cekati od IDS-ovog predsjednika Ivana Jakovcica. On je za obje izjave ironicno rekao da su "antologijskog karaktera" i da je rijec o "dubokim mislima", koje ce "uci u povijest hrvatske politicke misli" i koje ce proucavati politicki analiticari.

Tvrdi da se unutar koalicije nikada nije razgovaralo o mjestima u Vladi, barem ne službeno, iako je i sam u medijima izjavljivao da ocekuje da neka ministarstva vode IDS-ovci.

Zanimljivo je, medutim, da se na Medunarodnoj konferenciji liberala, koju organizira IDS, nece pojaviti Vesna Pusic. Je li sukob otišao toliko daleko? Jakovcic uvjerava da to nema nikakve veze sa sukobom Kajin-Cacic, u koji se, doduše, umiješala i Pusic, koja je kazala da je "isteklo 15 minuta Kajinove slave".

- Vesna Pusic me nazvala i rekla da ne može doci u Porec zbog bolesti, pojašnjava Jakovcic, koji odnose u koaliciji ocjenjuje odlicnima.

Dok u središnjici Hrvatske narodne stranke nemaju dodatnih komentara na izjave Radimira Cacica i Vesne Pusic da je "prošlo pet minuta slave" IDS-ova Damira Kajina, u istarskom HNS-u ne ustrucavaju se reci svoj stav. Njihov celnik Veljko Ivancic smatra da se ne može govoriti ni o kakvom sukobu, vec o "višku izgovorene rijeci". Uvjeren je da to ne može poremetiti odnose HNS-a i IDS-a ni na državnoj, ali ni na lokalnoj razini.

Kaže da su svi navikli na Kajinove izjave i da se na njih više ne gleda kriticki. Cacicevu izjavu doživljava tek kao odgovor koji "ne treba shvatiti ozbiljno".

Svakom loncu poklopac


I glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak u izjavi za naš list kaže da u Savezu za promjene nema sukoba i problema. "Ništa se važno nije dogodilo, odnosi u koaliciji posve su u redu i njezina stabilnost nipošto nije ugrožena", kaže Grljak uz napomenu da se, takoder, u koaliciji nije govorilo o podjeli mjesta u slucaju pobjede na predstojecim parlamentarnim izborima.

Dino Kozlevac
, predsjednik istarskog SDP-a, nije siguran radi li se o medijski stvorenom sukobu, no smatra da nikakve teške izjave ne doprinose zajednickom cilju koalicije, a to je, istice, pobjeda na parlamentarnim izborima. "Ne smatram da moramo imati isto mišljenje o svemu, ali bi se svakako trebalo suzdržavati od rijeci ili postupaka koji nam mogu naštetiti", zakljucuje Kozlevac.

Silvano Hrelja
, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, najmanje clanice Kukuriku zajednice, koja je u taj oporbeni savez ušla preko HNS-a, kaže: "Iznimno poštujem kolegu Kajina, ali smatram da ne treba na svakom loncu biti poklopac. Sada radi u korist vlastite i koalicijske štete".

Hrelja tvrdi da se treba držati koalicijskog sporazuma i o svemu razgovarati "oko stola, a ne preko medija". "Moramo se dogovarati, svacije ambicije su legitimne dok se ne postigne konacni dogovor", napominje predsjednik HSU-a. (Pišu Bojan ŽIŽOVIC i Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter