Kajin: Karamarko politizira MUP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da HDZ ne vjeruje u svoju pobjedu na predstojecim izborima najrjecitije svjedoce istupi ministara Karamarka i Jandrokovica. Tocno je da iza svega stoji sam vrh HDZ-a i premijerka Kosor te je tocno da su njihovi istupi u cilju HDZ-ove kampanje. To je legitimno, kao što je i odlazak Jadranke Kosor s pola Vlade u Vodnjan, a da bi se dobila banalna i tehnicka odluka o raspisivanju javnog natjecaja - nije to ništa drugo doli HDZ-ova predkampanja.

Kako god, mislim da sve, kada je rijec o "Brijuni rivijeri", treba ubrzati, ali mislim da za tehnicke odluke ne treba pola Vlade seliti u Vodnjan, vec gradonacelnike pozvati u Zagreb, kazao je saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u pulskom sjedištu IDS-a.

Kajin se osvrnuo i na izjavu ministra Karamarka koji je kazao da je njemu uvreda kad mu kažu da je antifašist.

- Covjek je u svojim pedesetim godinama, nakon službovanja kod Manolica i Mesica, shvatio da nije antifašist. Karamarko daje i korigiranu izjavu: "Nisam samo antifašist, vec i antikomunist", valjda se zato i hapsi Boljkovca, starca od 89 godina. Jesu li se dogadali zlocini nakon Drugog svjetskog rata? Jesu. Jesu li ta ubojstva bez suda za osudu? Da. Danas više nitko, pa ni okorjeli komunisti boljševici nisu na pozicijama da ijedan zlocin ostane nekažnjen, bilo da je rijec o zlocinima ustaša ili narodne vlasti, to jest komunista. Problem je kada HDZ, odnosno Karamarko, želi politicki manipulirati poput Jadranke Kosor kada pozdravlja Gotovinu i Markaca nakon što je bila dio operacije "uhititi, identificirati, locirati i transferirati". Jednako tako ni Karamarkovo lociranje Gotovine ne može ga u ocima nacionalista amnestirati hapšenjem Boljkovca. Karamarko je verbalno želio depolitizirati policiju, ali ovakvim istupima itekako ju politizira, zakljucio je Kajin.

Dodaje da u policiji, diplomaciji, vojsci, upravi te javnim službama i poduzecima ima i neovisnih pojedinaca, ali u nabrojanim institucijama daleko je najviše HDZ-ovaca te da u strukturama državne vlasti u Zagrebu nema ni deset Istrijana. Kajin dodaje da nitko ne traži da MUP sto dana do izbora ne radi, ali to ne znaci da mora voditi kampanju za Karamarka.

- Što znaci progon Boljkovca? Ako je za vrijeme rata covjek cinio zlocine, nitko ga ne može amnestirati. Medutim, pretvara li se to samo u progon Boljkovca ili hrvatskog antifašizma? Što se može ocekivati u slucaju "Boljkovac"? Svjedoka nema, izvlace se upitni pisani tragovi, u tijeku je DNK analiza jednog poginulog, a možda i ubijenog i bez obzira što nitko ne brani krvnika, ne dajte da se slucaj "Boljkovac" pretvori u politicki obracun s vremenom - u konkretnom slucaju antifašizmom, kazao je Kajin.

Napominje da je Karamarkova teza da treba prekopati jame, da bi se zakopale one koje su uvjetovale podjele nategnuta jer bi se moglo dogoditi da nakon ovoga mnoge ostanu nezakopane. Kajin kaže da je Hrvatska stvorena voljom hrvatskog naroda, a ne Udbe, no dodaje i da je puno "udbaša" bilo na vrhu hrvatske vlasti.

- Za Karamarka su svi koji su nosili zvijezdu fašisti, a prije svega Tito. Komunisti su bili na celu antifašistickog pokreta, a tu im cinjenicu nitko ne može oduzeti. Bez NOB-a i partizanskog pokreta ne bi bilo Hrvatske kakvu poznajemo. Zato je bezobrazluk kada prvi "politcajac" u Hrvatskoj kaže da je za njega uvreda kada mu kažu da je antifašist. Ne može se politizirati MUP za vlastitu promociju kao što to u ime Jadranke Kosor cini Jandrokovic s Ministarstvom vanjskih poslova, kazao je Kajin.

Smatra da je jasno da ce se u vodece zemlje hrvatskog interesa slati diplomati koji ce slijediti aktualnu politiku.

- Slati ljude koji bi oponirali novoj vlasti je diletantizam. Ako Jandrokovic govori o SDP-ovom interesu u diplomaciji, to zapravo govori koji je bio HDZ-ov interes u 17 godina njihove vlasti: "Stvorili smo državu, možemo sve". E necete, porucio im je Kajin. (B. VINCEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter