Kajin: Ja nosim glasove, drugi dijele funkcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjedniku IDS-a Damiru Kajinu u cetvrtak zapocinje peti mandat saborskog zastupnika. Više saborskih utakmica od njega imaju samo HDZ-ov Vladimir Šeks i zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin, koji su odradili po šest saborskih saziva, pa tako Kajin postaje treci "najstariji" sabornik ako se racuna radni staž na Markovu trgu.

Kajin je u srijedu, uoci primopredaje vlasti, napravio i snažnu gestu - posjetio je Luku Bebica, odlazeceg predsjednika Sabora, te mu za rastanak poklonio istarsko maslinovo ulje i tartufe. Hoce li tartufe zavrijediti i nova Vlada, teško je sada reci, dok sam Kajin kaže da sve u Saboru ceka težak posao pun nepoznanica: "Moja ocekivanja od ove Vlade su velika, kao i svih drugih gradana. Ali još uvijek nisam vidio program Vlade koji ce Milanovic predociti u petak. Zanimljiv ce biti i nacrt državnog proracuna za 2012. iz kojeg se dosta toga može išcitati."

Vidjeli ste Plan 21, na osnovu kojeg je Kukuriku koalicija osvojila vlast?

- Da, ali toliko se toga dogodilo od objavljivanja Plana 21, da sam i ja zbunjen. Najavljuje se PDV od 25 posto - što nije pisalo u Planu 21, kao i drastican rez proracuna, o cemu nismo govorili. Ali kada sam ja opisao hrvatsku zbilju i potrebu da se razmišlja o znatnijim rezovima, rekli su mi da stanem na loptu. Hrvatskoj treba malo da se stabilizira, ali još manje da ode u propast. Zato mogu reci da ce 2012. godina biti najteža, posebno obrtnicima i malim poduzetnicima. Njima ce biti teže nego radnicima koji rade kod njih, dok ce velikima ionako država pomoci.

Jeste li zadovoljni osobnom pozicijom u novoj vlasti? Niste ni ministar, ni potpredsjednik Hrvatskog sabora...

- Nisam nezadovoljan, zašto? Nisam ništa ocekivao i ne mislim da mi nešto pripada. Ipak, ponekad mi smeta da ja trcim, nosim glasove, a drugi dijele funkcije.

Više niste opozicija i odgovornost cijele Kukuriku koalicije su velike. Kako ce funkcionirati suradnja cetiri vladajuce stranke na Markovu trgu?

- Suradnja medu stranackim klubovima bit ce izuzetna, a koalicija ce idealno raditi. Ako je Vlada HDZ-a bila stabilna cak osam godina, zašto to ne bi bila Milanoviceva Vlada? Djelovat cemo kroz cetiri stranacka kluba, ali u svim važnim pitanjima nastupit cemo jedinstveno. Vlada mora biti drukcija od HDZ-ove, ima sjajnu poziciju i mora odraditi i najteže poslove. Ne vjerujem ni u opstrukciju HDZ-a - maloprije mi je Darko Milinovic rekao da oni nece Vladi zagorcavati život jer znaju koliko je teško. Vlada ima i potporu Crkve.

Zar je sve tako idealno?

- Malo me smeta što se ljudima nisu jasno i na vrijeme najavili rezovi jer smo bili svjesni dubine krize. Ono što ce biti odlika nove vlasti je i sudjelovanje predsjednikovih savjetnika u Vladi pa ce time i njegova odgovornost za pozicioniranje izvršne vlasti biti veca. Svakako, treba zaželjeti mnogo srece onima koji su se primili funkcija u Vladi.

Jeste li spremni glasati za rezove, smanjenje placa i mirovine, otkaze?

- Ako me uvjere da se radi o potezima kojima ce se popraviti gospodarsko stanje u zemlji, nema razloga da ih ne podržim. Mislim da ce takav potez podržati i javnost, ako na kraju tunela vidi svjetlost. Ali to znaci da oni koji imaju najviše, moraju dijeliti sudbinu sa sirotinjom koja je u pravilu napuštena i od ljudi i od Boga.

Što ocekujete od istarskih zastupnika u Hrvatskom saboru?

- Ocekujem da budu svoji i da Istru stave ispred interesa stranacke stege i vlastitog napredovanja u svojoj stranci. Neka prije svega zaštite gradane iz izborne jedinice koja ih je poslala u Sabor - Istra prije svega! (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter