Kajin: Izgraditi brane za dohranjivanje Butonige

Presica u Pazinu (S. B.)
Presica u Pazinu (S. B.)

Za dugoročno rješavanje suše u Istri nužna je gradnja nekoliko brana na pritocima uz Butonigu kako bi se ta akumulacija u slučaju potrebe dohranjivala vodom, izjavio je danas saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu.

Ističe da pritom treba dati primjerenu odštetu ljudima za nekretnine kako se ne bi ponovile 1970-e kada su ljudi dobili jedan bijeli - jedan crni.

Zbog redukcije negoduju vlasnici autopraonica uglavnom iz Pule i Buzeta. Kako se radi o obrtnicima koji garantiraju cijelom imovinom za svoj obrt, Kajin se zalaže da im se omogući barem rad dva do tri sata dnevno dok bi ih trebalo izjednačiti sa staklenicima koji dobivaju vodu dok je na snazi prvi stupanj redukcije.

Tvrdi da je nastavak dupliranja istarskog Ipsilona ključan projekt za Istru i da ne zna kako će bez toga preživjeti ovdašnja mala građevinska operativa. Rekao je da su tek počeli pregovori Bouyguesa, francuskog dioničara u Bina Istri, sa Svjetskom bankom oko kredita od sto milijuna eura s rokom vraćanja od 15 godina i nada se njihovom uspjehu.

- Bolna je istina da Ipsilon, nažalost, neće krenuti do kraja ove godine. Realno je očekivati nastavak radova u drugoj polovini 2013., procjenjuje Kajin.

U osvrtu na aktualne probleme oko nove plominske TE Kajin veli da bi građane Labinštine na referendumu trebalo pitati da li žele ugljen ili plin kao energent bez obzira na izjave potpredsjednika Vlade Čačića da će nakon gradnje Plomina C zrak ovdje biti čišći nego u Zagrebu. Za državu i za Istru je bitna svaka investicija, a one su u Hrvatskoj od 2009. do 2011. prepolovljene. U Istri bi investicije ove godine, po Kajinu, mogle zbog turizma biti 1,2 milijarde kuna što je 500 milijuna manje nego lani.

Kajin je ocijenio da smjena ravnatelja pulske bolnice ništa ne rješava. Proračun bolnice je 294 milijuna kuna, a mjesečno stvara oko 2,5 milijuna kuna gubitaka dok je županijski proračun (bez europskih namjenskih sredstava za Kaštijun) 290 milijuna kuna. Za mogućnost spajanja pulske bolnice s riječkim KBC-om kaže da ne bi bilo dobra. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter