Kajin: Istri treba deklaracija o povratu otetog

Damir Kajin (M. ANGELINI)
Damir Kajin (M. ANGELINI)

- Istra nije ugrožena kako se pokušava progurati, a to očito ne stoji. Da je Istra ugrožena, vjerojatno bi predsjednik najveće istarske stranke bio u Istri, a ne u Meksiku pod sombrerom krupnog kapitala s ciljem preuzimanja i ono malo preostalog turističkog portfelja, istaknuo je danas na konferenciji za novinare saborski zastupnik Damir Kajin u Puli aludirajući na posjet predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića Meksiku.

- Dvadeset tri godine sam se borio i borit ću se da Istra pripadne Istrijanima, a ne bilo kojoj stranici i krupnom kapitalu. Ako je Istra ugrožena, onda je ugrožena iz unutra. Nije problem sjedište Carine, koje će se uskoro ukinuli, problem je nešto drugo. To što je cijeli turistički portfelj preuzet od stranaca, a izgrađen od naših građana, bez ijedne kune. To je problem, ali to ne brine IDS. Nije problem pomoći u razvoju kapitala, ali pogodovati - ne, istaknuo je Kajin. Dodao je da Istri stoga treba deklaracija o povratu otetog, prije svega poljoprivrednog zemljišta koje se prodavalo, po njegovom mišljenju, za 100 litara ulja ili nekoliko šteka cigareta.

Što se tiče Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, izjavio je da ne laje pas radi sela, nego radi sebe.

- Nitko Istri ne može oduzeti regionalni identitet i neće, Istra će biti regija ne zbog kozice na grbu, nego zbog boljega za Istrijana i Istrijanki. Zanimljivo da nisu dizali galamu kada je Trgovački sud HDZ iz Pazina preselio u Rijeku, iako su svi suci ostali na svom mjestu, kazao je saborski zastupnik. Istaknuo je da je puno veći problem u Istri nezaposlenost i što je primjerice u Uljaniku bez posla ostalo 200 radnika te da će tijekom listopada svaki radni dan bez posla ostati 50-ak  radnika.

Osvrnuo se i na županijski proračun za koji kaže da ide isključivo za podmirivanje troškova plaća 400-tinjak djelatnika, čime je prema njegovom mišljenju županija samoj sebi svrha.

- Vlastiti prihodi Istarske županije u 2011. godini iznosili su 53,7 milijuna kuna, a rashodi za zaposlene su 50,9 milijuna kuna. To je gotovo 100 posto. Godinu prije je 150 posto vlastitih prihoda išlo za plaće, kada su oni iznosili 35,9 milijuna kuna. Nitko ne želi da se ljudi otpuštaju, ali potrebno je uskladiti plaće na toj razni s državnom upravom. Za isti posao, ista plaća, smatra Kajin.

Dodao je i da u lokalnoj samoupravi u Istri nitko je može doći do posla ako nije u IDS-u, što je jedan od najvećih problema u Istri, te naveo primjerice zapošljavanje u Turističkoj zajednici u Buzetu.

Dotaknuo se i gradnje bolnice u Puli, za koju kaže da će prije doći na red nego ona u Rijeci te da će sigurno biti realizirana tijekom ovog mandata Vlade.

- Ja ću sve napraviti da se izgradi pulska bolnica, kao što će i župan, međutim moja obitelj i obitelj župana, kao i obitelji drugih Buzećana, Pazinjana, građana Umaga i velikog dijela Labina liječi se u Rijeci. Prema tome, ne treba tu stvarati antagonizam, poručuje Kajin. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter