Kajin: Istra stagnira više od ostatka Hrvatske

Željko Ernečić, Branko Ružić, Damir Kajin i Danijel Učkar u pićanskoj tvornici (I. RADIĆ)
Željko Ernečić, Branko Ružić, Damir Kajin i Danijel Učkar u pićanskoj tvornici (I. RADIĆ)

Zbilja u Istri naprosto je tragična: dnevno bez posla ostaje 20-30 radnika, a ugase se dva do tri obrta ili tvrtke. Naša županija stagnira više od ostalih dijelova Hrvatske, poručio je Damir Kajin, kandidat za župana koalicije SDP-HSU-SDSS, tijekom današnjeg posjeta tvornici peći na pelet "Krasa" u industrijskoj zoni Pićan.

Obrt obitelji Učkar, sa sjedištem u Hreljićima na Barbanštini, broji 56 radnika, a do kraja godine planira ih zaposliti još 15-ak. Dnevno proizvede 100 peći koje prodaje u Italiju, Francusku, Njemačku te Češku. 

- Ovakvi pogoni, s kompletnim plasmanom za izvoz, trebaju Istri. U njih se mora investirati, a ne u otvaranje županijskih ureda u Zagrebu i New Yorku, rekao je Kajin.

Istarski gradovi i općine, rekao je, raspolažu s preko dvije milijarde kuna proračunskog novca, a barem 2,5 posto tih sredstava, ili 50 milijuna kuna, valja usmjeriti za potpore gospodarstvenicima. Spas vidi i u nedavno predstavljenom godišnjem programu poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls" resornog ministarstva, sustavu kredita s niskom kamatom, odnosno bespovratnim sredstvima, ukupno vrijednom, kako je izračunao Kajin, gotovo milijardu kuna. 

- U Istri se moramo organizirati da iskoristimo takve potpore. Dosta nam je svađanja s Vladom i poruka da se ne želi u istu sobu s premijerom Milanovićem, ustvrdio je Kajin, aludirajući na izjavu šefa njegove donedavne stranke IDS-a, župana Ivana Jakovčića.

- Ni u povlačenju sredstava iz EU-fondova nijedan stvaran, životni program nije osmišljen. U redu je razmišljati o cestama i fasadama, ali treba pomagati proizvodne firme jer danas naprosto moramo preživjeti, zaključio je Kajin, u čijoj su pratnji bili i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Labina Željko Ernečić te pićanski vijećnik s nezavisne liste Branko Ružić. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter