Kajin: Istra mora biti jedna od sedam regija Hrvatske

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

- Hrvatska podijeljena na sedam regija, u kojima bi Istra bila jedna od njih, jedina je opcija koju mogu prihvatiti Istrijani, izjavio je danas Damir Kajin na konferenciji za novinare u Puli čime je dao do znanja da podržava plan za reformu lokalne samouprave koju je nedavno ponudio Ekonomski institut iz Zagreba.

Pri tome je podsjetio da Hrvatska ima 426 općina, 126 gradova i 20 županija dok istovremeno u Europskoj uniji postoji trend smanjenja broja lokalnih samouprava pa je tako u Švedskoj njihov broj pao čak za 80 posto sa 2.281 na 289 jedinica, u Danskoj s 1.387 na 281, u Velikoj Britaniji smanjene su za 77 posto, u Njemačkoj za 43, a u Austriji za 42 posto. Jedini su izuzetak Češka gdje je broj lokalnih jedinica povećan na 51 posto, Italija za četiri posto te Slovenija.

- Činjenica je da se ovaj teritorijalni ustroj koji egzistira u Hrvatskoj 20-ak godina mora redefinirati jer je hipertrofirao, postaje sam sebi svrhom, omogućuje silno bogaćenje pojedincima te predstavlja veliki trošak za državni proračun. No, ipak moramo priznati da je Istra kroz županiju povratila svoj krnji regionalni identitet, a male općine poglavito u unutrašnjosti, ali i na obali zahvaljujući lokalnoj samoupravi postale su politički subjekti s predstavničkim tijelima, načelnicima, opozicijom i prvi put su dobile proračune što je u velikoj mjeri podiglo komunalni standard u Istri. Drugim riječima, taj ustroj koji egzistira u jako centraliziranoj Hrvatskoj bio je kakav-takav oblik decentralizacije koji nam je pomogao, kaže Kajin. Navodi podatak da su tijekom pet mandata Istarska županija, gradovi i općine raspolagali autonomno s 35 do 40 milijardi kuna.

Međutim, ni Hrvatska neće moći izbjeći trendove EU-a, a kao glavni kriterij opstanka lokalnih uprava Kajin navodi da bi to trebala biti financijska samodostatnost trebala.

- Pri tome ću se zalagati da ostane što veći broj manjih općina u Istri jer znamo da Buzet nikada ne bio vodio brigu o Lanišću tako dobro kao što to čine Ćići, kao što ni Pula ne može brinuti o Barbanu kao sami Barbanci ili Poreč o Vižinadi kao što će oni sami voditi računa o sebi, ističe Kajin.

Novi teritorijalni ustroj koji je već digao veliku prašinu, trebao bi se po mišljenju Kajina donijeti svepolitičkim konsenzusom, a najvjerojatnije to se neće dogoditi već za sljedeće lokalne izbore 2017. godine. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter