Kajin: Istra je danas prostor straha i medijske neslobode

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnik Damir Kajin (ID) poručio je u utorak kako je Istra, koja je nekada bila prostor slobode, danas prostor straha i medijske neslobode, zbog čega je izradio Deklaraciju o slobodi javne riječi, koju će uputiti na adrese 50-ak zastupnika iz Istre koji su od 90-ih sjedili u Hrvatskom saboru.

"Niti jedan prostor nije tako medijski kontroliran kao Istra od IDS-a", izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknuo je kako razumije da su financijski ugroženi mediji benevolentni prema svojim financijerima, ali im ne može oprostiti cenzuru koju nameću. Ipak, kaže, ima medija koji pošteno rade svoj posao, a pritom ističe Radio Pazin u vlasništvu Porečke biskupije, te portal Ipress.

Ekipa na vlasti u Istri (godišnje) izdvaja 15 milijuna kuna za medije i PR, navodi zastupnik, koji Deklaracijom poziva da se spriječi i osudi svako preuzimanje medija javnim novcem s ciljem da se promovira samo jedna politika.

Traži i da svi mediji uredno objavljuju sredstva koja dobivaju od javnih (proračunskih) institucija, da mediji i PR agencije u Istri koje rade s lokalnom samoupravom objave sva sredstva dobivena iz tih izvora od 2008. do danas.

"Zabranjuje se lokalnoj samoupravi u Istri financiranje PR agencija javnim novcem, vlasnici i urednici nikome neće braniti pristup svakom mediju (...), u predizbornoj godini mediji neće diskriminirati tj. preferirati niti jednu političku opciju", piše uz ostalo u Deklaraciji, koju će Kajin na potpis poslati bivšim i sadašnjim kolegama.

Deklaracija bi se objavila i u svim istarskim medijima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter