Kajin: Istra će biti drugačija nakon ovih izbora

Ferić, Damjanac, Kajin i Grbin (M. MIJOŠEK)
Ferić, Damjanac, Kajin i Grbin (M. MIJOŠEK)

"Samo izlaznost mijenja Istru. Ako su ljudi zadovoljni klijentelizmom, nepotizmom, bogaćenjem mimo rada, onda će glasati za IDS", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Kajin nezavisni kandidat za župana koalicijske liste SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske. I dalje ne napušta ideju o sveistarskoj koaliciji - zaziva je i u drugom krugu. Očekuje podršku Ladonje, Laburista, ali i kaže da u toj koaliciji ima mjesta za svakoga "tko ne stavlja osobno ispred javnog". Ponovio je i neke svoje stavove iz prvog kruga izbora.

- Ne želimo da se javni novac koristi za privatne i stranačke potrebe, gdje ekipa na godišnjoj razini troši sedam milijuna kuna za usluge PR-a i medije. Nudimo Istru istih šansi, Istru bez straha, nudimo rad, a ne krađu. Sigurno je lakše ići u izbore s pozicije vlasti, tu gdje su pojedinci umreženi i imaju novac. Ovo nisu obični izbori, već protiv klijentelizma i korupcije. Istra će biti bitno drugačije nakon njih, poručuje Kajin.

Najveći uspjeh izbora su po njemu rezultati u Puli i Poreču, gdje IDS nije uspio u prvom krugu osvojiti gradonačelničko mjesto. Na razini Istre, kazao je, IDS je dobio potporu 35 tisuća birača. "To je njihov maksimum. Kada sam ja bio nositelj njihove liste prije četiri godine osvojili su 45 tisuća glasova." Što se tiče njegovih mogućnosti u drugom krugu, rekao je da očekuje pobjedu.

Kandidat za pulskog gradonačelnika iste koalicijske liste Peđa Grbin kazao je da ne krije zadovoljstvo zbog ulaska u drugi krug. Smatra da je to početak snažne emancipacije SDP-a u Istri. "Ovaj rezultat je i poruka aktualnom gradonačelniku da, ako bude ponovno izabran, mora bolje raditi da bi građanima priuštio život u ljepšem gradu. Nezadovoljan sam izlaznošću, pogotovo u Puli. To je upozorenje da naša pulska politika nešto ne radi dobro, upozorenje svima nama da moramo promijeniti pristup i više toga ponuditi građanima", zaključio je.

Povjerenica SDP-a za Istru Ada Damjanac kratko je rekla da je zadovoljna rezultatima i da očekuju pobjedu u drugom krugu. Danijel Ferić, povjerenik za Pulu i kandidat za zamjenika župana, usporedio je ove rezultate SDP-a s onima prije četiri godine."Iako je u Puli IDS pobjednik s 14 vijećnika, SDP-ova koalicija je osvojila sedam mjesta, a dosad smo imali pet. U Županijskoj skupštini situacija je još bolja, SDP je na zadnjim izborima dobio 8,5 posto, odnosno četiri mandata, a sada je to pretvoreno u 26,5 posto ili 14 vijećničkih mjesta." (B. ŽIŽOVIĆ)

Poruka protiv Kajina

Uzavrelu izbornu noć dodatno su zagrijale sms poruke koje su kružile među članovima pojedinih stranaka. Jednu od njih je na presici pročitao Ferić, a proslijedila mu je, kako kaže, jedna kolegica. "Drage naše HDZ-ovke i HDZ-ovci ne dopustite da crveni udbaškim metodama postave Kajina za župana", glasi poruka koja je navodno upućena svim članovima HDZ-a u Istri. Kajin pretpostavlja da je ona doista upućena iz HDZ-a, iako u SDP-u ne otklanjaju mogućnost da je to učinio IDS. Uglavnom, slučaj su, kažu, prijavili GONG-u i DIP-u.


Podijeli: Facebook Twiter