Kajin: Istarsko se gospodarstvo urušava

Damir Kajin i Ivica Daglić (D. ŠTIFANIĆ)
Damir Kajin i Ivica Daglić (D. ŠTIFANIĆ)

- U malom sektoru u Istri radi oko 40 tisuća ljudi, u velikim tvrtkama oko 15 tisuća, a u javnim tvrtkama isto toliko. To znači da taj mali sektor treba tretirati kao veliki jer u stvari oni nose proizvodnju, poanta je s današnje konferencije za novinare kandidata SDP-a, HSU-a i SDSS-a za župana Damira Kajina.

Nakon posjeta malom proizvođaču Ivici Darliću koji u svojoj tvrtki D.I.S.P. u Vodnjanu proizvodi gumene dijelove za izvoz, Kajin je naglasio da su hrvatske banke prošle godine gospodarstvo kreditirale s osam milijardi kuna manje nego 2011.

- Poslovne banke imale su problem s naplatom 40,4 milijardi kuna. Udio loših kredita 2008. godine je bio 4,9 posto, a 2012. oko 14 posto. Na tvrtke otpada 28 milijardi kuna, što će reći da one svaku četvrtu kunu nisu u stanju vratiti. U Istri nismo organizirani da povučemo novac za male gospodarstvenike. Lokalna samouprava bi trebala subvencionirati kamate na taj novac. Mislimo da je vrijeme za novu kreditnu politiku, rekao je Kajin.

- Istarsko se gospodarstvo urušava, industrija nam je do jučer bila prva grana i prijeti da izgubi taj primat. Trendovi govore da će Istra uskoro izgubiti industrijsku prepoznatljivost. Od turizma, bankarstva i ostalog tercijarnog sektora možemo životariti, a od industrije možemo pristojno živjeti, kaže Kajin.

Nastavio je da bi lokalna zajednica trebala prestati trošiti novac na PR agencije i potkupljivanje medija te ta sredstva usmjeriti obrtništvu. Govoreći o turističkom zemljištu istaknuo je da nitko ne plaća ni lipe.

- Turistički sektor ne ulaže u hotele. U zadnje 23 godine u Puli, Medulinu, Rapcu, Vrsaru, Poreču i drugim mjestima nije sagrađen niti jedan novi hotel. Pozivam vlasnike tih turističkih kuća da počnu napokon ulagati u izgradnju novih kapaciteta, a ne da traže od gradova i njihovih političkih mecena da im izlaze u susret, jer to nema veze sa zdravom pameću, rekao je između ostalog Damir Kajin. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter