Kajin: Imovinom neka jamce i ministri i suci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjenama Opceg poreznog zakona, koji se nalazi u saborskoj proceduri, Vlada predlaže da i clanovi uprava javnih i privatnih tvrtki, a ne samo obrtnici, za neuspjeh tvrtke jamce cjelokupnom svojom imovinom. Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra da bi takvu odgovornost trebalo protegnuti i na izvršnu i predstavnicku vlast na svim razinama od clanova Vlade, župana, (grado)nacelnika do zastupnika i sudaca te DORH-a.

- I oni bi trebali osobnom imovinom odgovarati za posljedice svojih odluka, kao i za osporavanje sudskih odluka u drugostupanjskom postupku, rekao je on na konferenciji za novinare u Pazinu.

Na novinarsko pitanje kako bi to u praksi funkcioniralo, Kajin je odgovorio: "Nikako. Posljedica bi bila da nitko ne bi htio voditi te poslove. Ipak, ako je zakon prema jednima tako rigorozan, onda bi tako trebao biti i prema drugima. U tom bi slucaju u predstavnickoj vlasti svatko razmišljao o tome za što diže ruku, dok bi u izvršnoj vlasti pri donošenju svake odluke itekako vodili racuna."



S druge strane, Kajin smatra da ce predloženim promjenama zakona jedni moci griješiti, a drugi nece smjeti pogriješiti.

Spominje i neuskladenost u izjavama ministara Gordana Marasa i Slavka Linica. Ministar poduzetništva i obrta govori da bi obrtnici za svoj posao trebali jamciti samo onom imovinom koja im služi za stvaranje prometa, ali ne i djedovinom. Ministar financija, pak, govori o jamcenju cjelokupnom imovinom.

Kajin dijeli Marasovo razmišljanje i spominje slovensku praksu gdje direktori jamce, ali iznosom od jednogodišnje neto place, što smatra primjerenim.

Kajin tvrdi i da treba napraviti razliku izmedu poslovne i osobne imovine. Za dvije trecine od 52 milijarde kuna duga prema državi Kajin veli da su nenaplative te da je vecina osobne imovine stecena zbog pretvorbe, privatizacije te otimacine i da tu sudovi moraju odraditi svoj posao.

Njegova je zamjerka i to što bi postupke naplate iz imovine clanova uprava za neuspjeh tvrtki vodila Porezna uprava, a ne sudovi. Podsjeca da se godinama ceka na sudske odluke o poreznim pitanjima i to smatra boljim nego da se stvari lome preko koljena jer ce ionako gotovo svaka odluka Porezne uprave dolaziti na sud. Promjenu poslovne prakse smatra preduvjetom za primjenu ovog zakona jer u roku od 30, 45 ili 60 dana Vlada mora rješavati svoje obveze prema dobavljacima kao i javne tvrtke, komunalna poduzeca, opcine i gradovi. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter