Kajin: Imam spreman tim za izbore

Ušli smo u koaliciju da ne glumimo fikuse (A. DAGOSTIN)
Ušli smo u koaliciju da ne glumimo fikuse (A. DAGOSTIN)

Ozbiljne nesuglasice između predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i potpredsjednika stranke Damira Kajina kulminirale su ovih dana, posebice u pogledu kandidata IDS-a za župana na lokalnim izborima. Dok je Predsjedništvo IDS-a na svojoj posljednjoj sjednici odlučilo prihvatiti Kajinove zahtjeve o dodatnoj demokratizaciji stranke i načinu za odabir kandidata, s druge strane Kajin javno govori da je takva odluka najobičniji igrokaz.

Upitan ima li već spremnu ekipu koja bi činila njegov tim i koja bi se kasnije uključila u vođenje županije u slučaju da pobijedi na izborima, Kajin je rekao da ima. Pitali smo ga i je li istina da bi većina "Filipinske grupe" bila aktivno uključena u kampanju te ima li naznaka da bi ta grupa mogla biti dio kabineta župana u slučaju pobjede. Šuška se, naime, da bi primjerice Ivan Herak, koji je kroz podršku Kajinu najavio svoj povratak u politiku, mogao biti imenovan na mjesto dožupana. Kajin nije želio špekulirati.

- Dnevno razgovaram s desecima ljudi. Kao što su drugi ponudili svoje suradnike, tako ću i ja. Bit će to vjerodostojni ljudi, Istrijani u srcu i ljudi koji će se moći nositi s izazovima ovih vremena koja su, usuđujem se reći, nakon Domovinskog rata jedna od najtežih za Istru. Dečki iz "Filipinske grupe" ne traže ništa i ne očekuju ništa. Jedino im je bitno da se promijeni Istra, da se svima ponudi ista šansa i da Istra bude mjesto u kojem se živi bez straha. Da bi Ivan Herak mogao biti podžupan, to mi je prvi glas, rekao je Kajin.

Pretendent na mjesto istarskog župana ne taji da se još uvijek nada podršci SDP-a, o čemu se spekuliralo u medijima.

- O tome nismo nikad razgovarali. No, ako bi me podržali, ja bih im bio zahvalan jer bih na taj način podržavao i dominantno raspoloženje građana Istre. Moramo se vratiti politici jednakih šansi, kaže Kajin.

Zanimljivo je da je u svojim dosadašnjim izjavama Kajin više puta naglašavao da je jedini saborski zastupnik iz redova vladajuće koalicije koji se u potpunosti ne slaže s nekim stavovima vlasti.

- Prvi sam rekao "ne" porezu na imovinu jer se bojim toga poreza. S time treba ići pažljivo. Tome sam se usprotivio još u Šibeniku kada nije bila formirana Kukuriku koalicija. Ni tog poreza niti PDV-a nije bilo u Planu 21, ali je ipak netko to kasnije amenovao. Što se tiče Dajle, Vlada je došla na moje. Jesam bio protiv nekih Milanovićevih i odluka vladajuće koalicije. No, to su bili sukobi mišljenja, a ne sukobi ponašanja. Mislim da time pomažem Vladi jer ne "farbam" niti građane, a niti vladajuće. Ušli smo u koaliciju da ne šutimo i da ne glumimo fikuse, odgovara Kajin i zaključuje: "Nitko me ne može posvađati s Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem. U poruci SDP-a nije stavljen znak jednakosti između IDS-a i mafije. U IDS-u ima puno časnih i krasnih ljudi. Kad bi netko rekao da su IDS-ovci mafijaši, osobno bi mu oči izvadio. Ovdje je poruka iz vrha vlasti odaslana pojedincu."

Damir Kajin sastat će se u petak s tzv. "Filipinskom skupinom", u kojoj su IDS-ovi "barakaši", Ivan Herak i drugi koje okuplja oko svoje buduće liste. No, ovoga puta ne u restoranu Filipini nego u pizzeriji Jupiter u Puli. »Skupo nam je drugo, pa idemo na pizzu i pivu. Idemo na Jupiter«, kaže Kajin. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter