Kajin i službeno SDP-ov kandidat za župana

Radovan Cvek, Ada Damjanac i Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Radovan Cvek, Ada Damjanac i Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

- SDP će na predstojećim lokalnim izborima podržati Damira Kajina za kandidata za istarskog župana jer smatramo da je on prava osoba koja će pokrenuti promjene u vođenju županije.

On zna probleme građana, s njima neprestano komunicira i nije se od njih udaljio. Borac je za rješavanje problema običnih ljudi, stoga ga SDP Istre u potpunosti podržava, rekla je SDP-ova povjerenica za Istru Ada Damjanac na današnjem zajedničkom predstavljanju Damira Kajina kao kandidata za istarskog župana.

Novinare je zbunila izjava Radovana Cveka (HSU) koji je rekao da stranka umirovljenika podržava Kajina i promjene u Istri, no zbog tehničkih problema nije se uspjelo sastati predsjedništvo stranke kao niti županijski odbor.

Zanimljivo je bilo i to što se nitko iz HNS-a nije pojavio na sastanku s novinarima. Kajin je rekao da će ga i ta stranka podržati, samo što vodstvo to još nije odlučilo.

- Danas je simboličan dan kojim počinje novo istarsko proljeće. Današnji će dan u Istri obilježiti desetljeće koje je pred nama. Ovo je početak jednog zajedničkog nastupa za koji sam uvjeren da će uroditi jednim novim istarskim preporodom.

Do izbora ima manje od pet mjeseci, a već se sada vidi da je Istra zrela za promjene. Vlast vraćamo narodu, Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija i njome se neće upravljati kao što to radi mafija. Nema više "tko je jamio je jamio" Ponudit ćemo građanima politiku jednakih šansi, a ne da se s jednom članskom iskaznicom može sve, a bez nje ništa. Dosta nametnutog straha Istrijanima.

Ovo je zajednica poštenja koja će pobijediti na izborima. Ono što ne mogu obećati je to da će se moći kupovati sela bez natječaja, bespravno graditi podrumi i kuće te da će se s jednom plaćom vraćati krediti u visini od tri plaće, rekao je između ostalog Kajin.

Odgovarajući na novinarska pitanja Kajin nije rekao hoće li i dalje ostati u IDS-u te da stranci neće vratiti saborski mandat.

- Kome da ga vratim? Jakovčiću? Pa ja sam nosio te liste, nije ih nosio on. Kada postanem župan, tada vraćam mandat IDS-u. Ako me izbace iz stranke, sigurno da im ne dam mandat. Pa nije to njihov mandat. Što su oni dobili, koga su oni bili u stanju za sobom povesti, upitao se Kajin.

Upitan o termoelektrani Plomin 3, Kajin je bio jasan. No o svom članstvu u ISU-u nije.

- Normalno da podržavam plin. Tu nema dileme. Nažalost moj dojučerašnji šef je podržavao ugljen kao energent. Nažalost, drugi su davno dali placet da se u Plominu, možda i protiv volje građana  Labinštine, gradi termoelektrana na ugljen. Osnivao sam IDS, gradio sam ga, pisao deklaracije i živio vrijednosti IDS-a. Za mene koza ni krepala te ću i dalje živjeti iste vrijednosti. Ja iz IDS-a ne odlazim, a ako me žele izbaciti, neka to i učine, zaključio je Kajin.

Čelnik istarskog HNS-a Veljko Ivančić izjavio je da HNS još nije dao podršku Damiru Kajinu.

- Kajin ima pravo misliti da ga mi podržavamo. No, realnost je posve drugačija. Zasad HNS nije odlučio koga će podržati u kandidaturi za istarskog župana, izjavio je Ivančić. (C. B. G.)

Chiavalon: Kajin se sam izbrisao iz IDS-a

Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon izjavio je da je Damir Kajin današnjim istupom ustvari prekršio Statut IDS-a i automatizmom se izbrisao iz članstva stranke.

- Imali smo strpljenja prema Kajinu zbog njegove povijesti u IDS-u i zbog svih problema u kojima se našao. Međutim, on je posljednjih šest mjeseci činio sve da ga se izbaci iz stranke, a danas je i formalno prekršio odredbe Statuta čime se sam isključio iz stranke, odnosno temeljem članka 11. statuta IDS-a bit će službeno izbrisan iz registra članstva.

Kajin je očito procijenio da se ne može nositi s modernim okruženjem, novim ljudima i demokratskim zahtjevima i uz veliku farsu učinio sve da ga se izbriše iz registra članova IDS-a. Neki ljudi jednostavno nisu za budućnost, izjavio je Chiavalon.


Podijeli: Facebook Twiter