Kajin i Herak neće u ISDF, najavljuju nova grupiranja

Damir Kajin, Frane Milat i Ivan Herak (Manuel ANGELINI)
Damir Kajin, Frane Milat i Ivan Herak (Manuel ANGELINI)

- Nema govora da prelazimo u ISDF, rekao je nezavisni saborski zastupnik i vijećnik u Županijskoj skupštini Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare koju je skupa s Ivanom Herakom održao u prostorima ISDF-a gdje im je domaćin bio predsjednik te stranke Frane Milat.

Kajin tvrdi da se zbog osvojenih glasova na lokalnim izborima dužan obraćati javnosti i govoriti istinu te dodaje da će sličnih presica biti još i da i ovim putem pokušava okupiti ljude čiste savjesti i čistih ruku.

- Bit će tu još onih koji će se priključiti, kazao je Kajin koji je potvrdio da će sigurno razgovarati i s nekima iz Ladonje, ne želeći otkriti njihova imena. "Treba okupiti sve one koji vole Istru, ali na drugačiji način od vladajućih, jer Istra se ne voli otimačinom i pretvaranjem javnog u privatno. U ovom trenutku Istra je ugrožena iznutra, od vlastite izvršne vlasti i vrijeme je da se ova vlast uozbilji i da se konačno počnu baviti životnim stvarima kao što je izrada strategije suzbijanja zloupotrebe droge", kazao je Kajin.

Spekulacije o prelasku u ISDF ne treba ni komentirati, kazao je Ivan Herak.

- Niti oni prelaze k nama, niti mi k njima. Mi smo skupina slobodnomislećih ljudi koja nije u euforiji kao aktualna istarska vlast. Mnogi su nas ismijavali kada smo se lani okupili u Filipinima, no drugi put nećemo promašiti i znat ćemo gdje ćemo udariti, jer falilo nam je 200 glasova i nekih 150 tisuća kuna, kazao je Herak te dodao da je još 2010. dao ostavku u HSLS-u želeći uživati političku slobodu da bi na svakoj govornici mogao reći što misli.

U nastavku konferencije za novinare Herak se osvrnuo na

Fond za razvoj turizma rekavši da sva sredstva koja dolaze u njega trebaju i ostati na lokalitetima gdje se i ostvaruju. S druge pak strane, kazao je da je izgradnja golfa u Poreču javnim novcem teška nebuloza te da je praktički nemoguće doći do europskog novca za golf koji se planira izgraditi u Poreču. 

- Možda će neki naći vezu između konzultantskih usluga koje će pružati firma Nina Jakovčića i Plave lagune, iako ne znam što Jakovčić zna o turizmu, kazao je Herak. Naglasio je da podržava podizanje međustope PDV-a u turizmu s 10 na 13 posto.

- Linićeva mjera je opravdana, a sve one koji dižu larmu protiv podizanja PDV-a podsjećamo kako je većina njih došla do svojih vlasništva - od Plave lagune, do Arenaturista. Treba podsjetiti da su do svojih profita došli tako da su oko 60 stalno zaposlenih otpustili u zadnjih 20 godina, a djelomično profite temelje i na niskoj cijeni radne snage, rekao je Herak.

Frane Milat se osvrnuo na projekt "Pula - zdravi grad" za koji je, tvrdi, potrošeno više od 2,5 milijuna kuna. "Nemam ništa protiv da se radi na poboljšanju školskih kuhinja i uvođenju nužnih propisa, no činjenica je da je previše novca utrošeno jer danas na tržištu  imate tvrtke koje bi tu uslugu naplatile između 10 i 15 tisuća kuna. Pomnožite li to s desetak školskih kuhinja, dolazimo na nekih 150 tisuća kuna, a ovim je projektom samo 300 tisuća kuna potrošeno za edukaciju osoblja u kuhinjama, kazao je Milat i upitao je li za taj projekt proveden postupak javne nabave. Komentirao je i prijedlog Grada  da se proračun stavi na javnu raspravu.

- To je čisti populizam u režiji poznatih osoba koje se financiraju na poznati način, a sve s ciljem da se prividno prikaže transparentnost Grada. S druge strane, građani ne dobivaju informacije o troškovima održavanja gradskog voznog parka ili recimo potrošnji goriva, smatra Milat koji tvrdi da bi Grad trebao smanjiti najam gradskih prostora, ali i poticati zapošljavanje i konkurentnost. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter