Kajin i cetiri patuljka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednicki kandidati Ivo Josipovic, Nadan Vidoševic, Vesna Pusic, Andrija Hebrang i Damir Kajin sve su aktivniji, pa su tako odgovarali na pitanja studenata Visoke novinarske škole. Medu kandidatima je sve više iskrica, a može se primijetiti da na tim suceljavanjima najslabiji dojam ostavlja Vidoševic koji ima vrlo malo toga za reci izvan gospodarstva. S druge strane, Josipovic, Pusic, Hebrang i Kajin su u Saboru ispekli politicki zanat i nije im problem u trenutku složiti desetak recenica o bilo kojoj temi.

Doznali da bi Pusic kao predsjednica htjela imati ovlast imenovanja guvernera HNB-a, da bi mogla utjecati na monetarnu politiku, a Josipovic je poželio da predsjednik Republike ne mora «potpisivati sve loše, diskriminatorske zakone koji izlaze iz Sabora». Hebrang žali što Mesic, sukladno 101. clanku Ustava, nije cešce sazivao tematske sjednice Sanaderove Vlade, zato bi, ako postane predsjednik, stalno tražio takve sjednice Vlade Jadranke Kosor. Kajin, pak, smatra da predsjedniku ne treba dodavati ovlasti, štoviše, on bi dio njegovih nadležnosti prenio na Sabor.

Kandidati su se izjašnjavali i o dosadašnjem premijerskom mandatu Jadranke Kosor, a jedini je lijepe rijeci imao Hebrang. Kosor je produkt Sanaderovog kukavicluka, a koliko ce ostati, teško je reci, ali sigurno nece dugo jer ministri iz Hercegovine i Dalmacije slušaju Sanadera, a samo oni sa sjevera Hrvatske na strani su premijerke, analizirao je Kajin. Josipovic je ustvrdio da «korupcija dolazi iz glave, iz vlasti». Pusic je ocijenila da je Kosor legalna premijerka, ali da ima problema s «legitimitetom u birackom tijelu».

Bilo je rasprave i o križevima u državnim institucijama. Kandidati su se zalagali za odvajanje Crkve od države, Hebrang nema problema sa simbolima svih vjerskih zajednica u javnim prostorima, a najupecatljiviji je bio Kajin. Nisam stavljao križeve i ne bih ih ni micao, rekao je Kajin. Ali, porucujem biskupima da bi im bilo bolje kad bi križ više bio u srcu, a ne u novcaniku, razgalio je Kajin prisutne u Preporodnoj dvorani

Stalno Kajinovo isticanje Mesicevih zasluga iznerviralo je Josipovica koji ga je podsjetio da «ne treba toliko propagirati sadašnjeg predsjednika jer on ne ide na izbore». Kajin mu je odgovorio pitanjem zašto onda, kad je tako, «kandidati poput patuljaka slijede Mesica gdje god se pojavi».


Podijeli: Facebook Twiter