Kajin: Gradski proračuni nisu stranačke samoposluge

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

"Ovu zemlju je pojela administracija i to treba mijenjati, a cijeli sustav reprogramirati. Pada potrošnja kućanstava, industrijska proizvodnja i investicije stoje, a novca će biti još samo za plaće u javnom sektoru, mirovine, socijalu te kreditne i međunarodne obveze", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni županijski vijećnik i saborski zastupnik Damir Kajin.

Dodao je da je previše zaposlenih u Uredu predsjednika Republike, Vladi, Saboru, ali i istarskim gradovima, općinama i Županiji.

- Samo za reprezentaciju Ured istarskog župana potrošio je 335 tisuća kuna za prvih šest mjeseci, za promidžbu su potrošili 1,2 milijuna, za intelektualne i računarske usluge ide više od 3 milijuna, za sponzorstva 587 tisuća, elektroničke medije financiraju s 372 tisuće kuna, a za komunikaciju se izdvaja još dodatnih 1,6 milijuna. Zatražit ćemo kartice da vidimo tko posluje s Županijom, koje su to tvrtke i pojedinci, jer smatram da se novac izvlači za političke dogovore. Nevjerojatno je da Kabinet župana za šest mjeseci troši 2,3 milijuna kuna, a Odjel za gospodarstvo koji bi trebao pokretati Istru na raspolaganju ima 4,8 milijuna, kazao je Kajin.

Obrušio se i na novoformirane županijske savjete za gospodarstvo i umirovljenike, rekavši da je to tek vraćanje dugova onima koji su na izborima podržali IDS. 

- Pogledajte sastav tih savjeta i sve će vam biti jasno, rekao je i dodao da je spajanje županijskih odjela za upravu i prostorno planiranje nije ništa drugo nego imenovanje stranačkog aparatčika i micanje nepodobnih te da to neće uroditi nikakvim uštedama.

- Proračuni istarskih gradova ne smiju biti stranačke samoposluge. Dosta je fešti na koje se godišnje troši 30 milijuna kuna, a novac pod hitno treba usmjeriti na socijalu i gospodarstvo, kazao je Kajin.

Na pitanje podržava li prijedlog novog teritorijalnog preustroja po kojem bi se Istra administrativno spojila s Rijekom i Likom kazao je:

- To ne ogovara nikome, no moramo znati da je jedno uprava, a dugo samouprava i da će u tom samoupravnom dijelu Istra imati daleko veće ovlasti u autonomnom smislu nego što ima sada. Smatram da se u teritorijalne promjene u ovom mandatu neće krenuti, no neke stvari ne možete spriječiti, kazao je Kajin i dodao da se protivi da se sjedište istarskih institucija seli u Rijeku.

Neka novcem EU-a grade škole, vrtiće i kampus, a ne golf terene

Kajin je kazao da je protivno zdravom razumu što se novcem iz EU fondova planira financirati golf u Poreču.

"Neka gospoda kandidiraju obnovu škola, vrtića, kampusa, crkvica, željeznice, luke, industrijskih zona", kazao je Kajin i dodao da je župan nedavno predstavio mjere za oporavak gospodarstva, no ostalo je nepoznato o kojim se mjerama radi .On pak smatra da je za oporavak nužno smanjenje parafiskalnih nameta i zakupnina za 10 posto, s čime se slažu i oporbeni vijećnici u Skupštini, ali i smanjenje broja zaposlenih u županijskoj administraciji i agencija za 50 posto. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter