Kajin: Glas Istre treba preuzeti država

Damir Kajin (M. ANGELINI)
Damir Kajin (M. ANGELINI)

- Nigdje u hrvatskoj medijska scena nije podređenija politici no što je to u slučaj u Istri. Ivan Jakovčić je jako dobro shvatio da ako želi ostati na vlasti, onda mora zakupiti medijski prostor. I kupio ga je, rekao je na početku svog današnjeg susreta s novinarima predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin. Govoreći o istarskoj medijskoj sceni Kajin se u stvari usredotočio na naš list kazavši da ga treba izvući iz ralja IDS-a.

- Problem je u tome što se to čini javnim novcem. Glas Istre je održao IDS na vlasti, ali IDS je progutao Glas Istre. Glas Istre kao bilten IDS-a će najprije ostati bez čitatelja, a onda bez zaposlenika. Sluganskom politikom Glasa Istre se toliko štete napravilo u Istri da to postaje njihov povijesni grijeh. Glas Istre se pretvorio u medij za obranu IDS-a, ustvrdio je Kajin.

- Pozivam istarskog župana i pulskog gradonačelnika, kad su već podmirili dug prema Novom listu i dug za plaće u Glasu Istre, da ne zaborave na 250 ljudi koji rade u Glasu Istre trgovini. Neka se onda i njima jasno pomogne, dodao je.

- Glas Istre i Novi list trebaju biti spašeni iz ralja IDS-a, i to tako da država uđe u vlasničku strukturu. Po meni je jedino to pravo jamstvo slobode misli i izražavanja u Istri. Drugačije će Istra stagnirati. Svi koji žive od javnosti će i dalje ostati taoci zakupljenih novina od IDS-a, rekao je Kajin.

Na novinarsko pitanje na koji bi to način država ušla u vlasničku strukturu Glasa Istre Kajin je odgovorio da postoji institut predstečajne nagodbe.

- Tu vjerojatno postoje potraživanja Porezne uprave te bi se kroz formu predstečajne nagodbe država mogla nekako pozicionirati. Država financijski s time ne bi dobila ništa, ali bi zato javnost dobila jednu objektivnu informaciju. U konačnici Istra i država bi dobili puno jer jedan od razloga stagnacije Istre je ovakva medijska kontrola od IDS-a. Jer sve ono što je loše, što je kriminalno i ono što graniči s otimačinom i banditizmom tumači se kao uspjeh lokalne politike, rekao je Kajin. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter