Kajin: Droga se u Istri naručuje poput pizze

Damir Kajin (M. ANGELINI)
Damir Kajin (M. ANGELINI)

- Istra je postala narko destinacija i narko oaza. Svaka čast načelniku policije Dragutinu Cestaru koji je razgolitio ove festivale elektroničke glazbe gdje se obrću milijuni, a razvaljuju istarski čelnici, započeo je današnju konferenciju za novinare bivši IDS-ov saborski zastupnik, danas nezavisni Damir Kajin. Rekao je da će glavu izgubit' ali da neće šutjeti.

- Istru Istrijanima, a ne bilo kojem krupnom kapitalu, ne bilo kojoj stranci ili narko kartelu. Nekad smo prednjačili po industriji i turizmu, a sada prednjačimo po drogi. U godini dana se u Istri potroši najmanje 500 kilograma narko šprica, a droga se u Istri naručuje poput pizze. Droga na kućne adrese dolazi vruća, a pizza hladna. Valjda će se čelni ljudi Pule i Županije napokon otrijezniti i sazvati tematske sjednice te donijeti akcijski plan o mjerama protiv ovisnosti. Županija je za borbu protiv ovisnosti lani izdvojila 544.324 kune. Primorsko-goranska županija je za iste svrhe iz lanjskog proračuna izdvojila 4.658.880 kuna, odnosno 8,5 puta više od Istre. Vrijeme je da se kaže ne narko kartelima, kaže Kajin.

Govoreći o plaćama u lokalnoj samoupravi Kajin je rekao da Županija iz vlastitih prihoda, koji iznose 53 milijuna kuna, za plaće izdvaja gotovo 100 posto, odnosno 51 milijun kuna.

- Tražim da se uspostavi metoda "za isti rad ista plaća". Ne može lokalna samouprava u Istri imati od 20 do 30 posto veće plaće od državne administracije. Kad bi se uskladile te plaće, Istra bi godišnje uštedjela najmanje 10 milijuna eura. Tim bi se novcem mogla sagraditi Opća bolnica u Puli.

- Hrvatska se treba temeljito reformirati. Nama ne treba 556 jedinica lokalne samouprave, niti 330 turističkih zajednica, komora, agencija, javnih poduzeća, državnih ureda, ministarstva. Bez rezova, jedina solucija je revolucija. Državni proračun za prošlu godinu iznosio je 119 milijardi kuna, zaključio je Kajin. Komentirajući informaciju da je Državno odvjetništvo Vrhovnome sudu podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti na presudu Visokoga upravnog suda kojom je Republici Hrvatskoj osporeno vlasništvo nad Dajlom, Kajin je istaknuo da će se Hrvatska u konačnici naći u situaciji da će ta dobra morati vratiti benediktincima iz opatije Praglie određenim oblikom denacionalizacije. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter