Kajin: Dobro je da se krenulo u rašcišcavanje prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nije pravo pitanje hoce li Ivo Sanader štetiti HDZ-u, vec koliko je HDZ s Ivom i Jadrankom naštetio Hrvatskoj i zato ce im gradani politicki presuditi na sljedecim izborima", izjavio je saborski zastupnik Damir Kajin u srijedu u Pazinu na konferenciji za novinare.

Poruka koju je bivši premijer poslao u javnost putem svog odvjetnika Cede Prodanovica, koji je izjavio da Sanader nije u osvetnickoj misiji, Kajinu je zanimljiva. On to shvaca kao da HDZ nece prozivati Sanadera, nego ce se HDZ-ovci braniti, bit ce svjedoci i tako ce ujedno braniti i Sanadera, jer on je sve cinio ne samo u svoje ime, vec i u ime cijelog HDZ-a.

Za Kajina je Sanader osebujna figura hrvatske politike koju svrstava uz bok Tudmana i Mesica. Njegova je moc proizlazila iz stranke koja je kapilarno prisutna u cijeloj Hrvatskoj, ali i iz HRT-a te dijela medija koji su ga oslovljavali s "dragi Ivo".

Tvrdi da je Sanader gotovo svima "ušao pod kožu" - od sindikalnih celnika do nekih opozicijskih politicara, što tumaci porukom "vi ne dirajte mene, ja necu dirati vas". Podsjetio je i na stvaranje kulta licnosti i famoznu Kosoricinu izjavu: "Kud Ivo, tud i ja".

- Predsjednicki izbori su donijeli promjene, ocekuje se nakon parlamentarnih izbora da ce opozicija doci na vlast, a HDZ-ova vlast više ne može blokirati istrage i to su razlozi da se upravo sada sve ovo dogada sa Sanaderom, smatra Kajin.

Nazvao je to i dobrim pokušajem DORH-a da se iskupi za sve ono što nije ucinio. Spomenuo je neprocesuiranje zlocina u Pakrackoj Poljani, paleži nakon "Oluje", ali i pretvorbeni kriminal. "Dobro je da su DORH, USKOK i policija krenuli u rašcišcavanje naše prošlosti", veli Kajin.

Za rat koji se danima vodi na relaciji Josipovic-Kosor veli da se to cini jer vrh HDZ-a zna da se nece stati samo na Sanaderu. Nakon hapšenja blagajnice ide se na stranku, vrh HDZ-a je sada pod istragom, i to politika ne može zaustaviti. "Hrvatska može bez Tita, Tudmana, Ive, moci ce i bez Kosor. Teret mijenjanja Hrvatske ponijet ce Savez za promjene, i to se ne da zaustaviti", smatra Kajin.

Sramotom je nazvao šaranje ustaških simbola po vozilu srpskih registracijskih oznaka. Veli da je to vrijedanje tog turista, kojem bi TZ i lokalna vlast trebali prefarbati auto, ali to je i uvreda za zdrav razum i uvreda za Istru. Nije dovoljno takve stvari osudivati, vec pocinitelje treba kažnjavati.


Podijeli: Facebook Twiter