Kajin: Decentralizacija, vracanje morala i novi izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Današnje Istre bez antifašizma ne bi bilo i to ljudi na istarskim i hrvatskim prostorima trebaju znati. Taj je istarski ustanak bio autonoman, jer njega nije digao nitko izvan Istre, vec su to ucinili istarski sinovi i kceri. U ovo vrijeme kada su se pocele prozivati tekovine u NOB-u, kada je predsjednik Mesic otvorio pitanje o postavljanju križeva u javne ustanove, ja cu citirati jednog istinskog crkvenog autoriteta i jednog od potpisnika Pazinskih odluka, mons. Josipa Pavlišica, rijecko-senjskog nadbiskupa koji je rekao: "Mi Istrani smo oslobodeni pomocu Božjom, ali da nije bilo maršala Tita, ne bi bilo ni oslobodenja", istaknuo je IDS-ov saborski zastupnik Damir obracajuci se pred stotinjak okupljenih na obilježavanju godišnjice smrti Viktora Labinca na Vrbanovici kraj Kaštelira, mjestu gdje je u Drugom svjetskom ratu bila smještana 25. partizanska vojno-pozadinska stanica. U svome se govoru Kajin osvrnuo na za znacaj antifašistickog pokreta u Istri i potrebu da se on danas ocuva, te strogo osudio isticanje ustaških simbola.

- Kada se pocne koketirati s recidivima prošlosti, bili oni ustaštvo, belogradejstvo, cetništvo ili nešto drugo, nastaje pokret koji je mnoge majke zavio u crno. Danas se ne bi trebalo tolerirati rehabilitaciju vrijednosti NDH jer je to zlocin, kao što je zlocin bila i sama NDH. Moderne nacije u Europi danas pocivanju na vrijednostima antifašizma, koje ce još nastavit njegovati i nadogradivati, a to je ono što su shvatili i antifašisti u Istri, dodao je.

Kajin je takoder oštro kritizirao aktualne politicke i gospodarske prilike u zemlji pri cemu je naišao na odobravanje i pljesak okupljenih.

- Hrvatskom danas vladaju korupcija, nepotizam, klijentelizam, doista smo razorili sve ono što smo desetljecima stvarali. Sva je sreca da je naša ekonomija orijentirana na izvoz, da je turizam ove godine prešao ocekivanja, da se u Istru još uvijek investira, sva sreca da jedan dio naših poduzetnika gravitira prema inozemstvu, dok se za onaj dio koji gravitira prema Hrvatskoj ne zna kako ce proci, jer ne znamo kakva ce situacija uopce biti u Hrvatskoj, rekao je Kajin. Istaknuo je nužnost provodenja revizije pretvorbe, te zakljucio kako je jedino rješenje ovakvoj situaciji je decentralizacija, vracanje morala i novi izbori.

 


Podijeli: Facebook Twiter