Kajin: Bolje se zamjeriti vragu, nego HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik Damir Kajin odazvao se jutros prvom rocištu održanom u Opcinskom sudu Pazin, Stalnoj službi Buzet, u povodu tužbe za naknadu štete koju je protiv njega podnio HRT zbog njegove izjave da se na nacionalnoj televiziji može kupiti gotovo svaka emisija. U glavnoj raspravi pred sucem mr. sc. Igorom Materljanom, punomocnik tužitelja, odvjetnik Emil Havkic iz Zagreba, izjavio je da HRT ostaje kod tužbe i tužbenog zahtjeva te predloženih dokaza. Kajin je pak rekao da nije podnio odgovor na tužbu jer je mislio da ce ga sud prije zakazivanja rocišta odbaciti. Pozvao se na clanak 75. i 76. Ustava Republike Hrvatske koji govori da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost zbog izrecenih rijeci.

- Ova tužba napad je na Ustav. Danas je to Sabor, sutra ce to biti sud. Napada se pravo na izraženo mišljenje. To je politicki udar. Bolje da se covjek zamjeri vragu nego HRT-u, izjavio je Kajin.

Saborski zastupnik koji je ocekivao da ce zbog ustavne odredbe koja zastupniku jamci imunitet za izgovorenu rijec HRT odustati od tužbe, sam se branio nastojeci dokazati vjerodostojnost svojih rijeci.

- Usudujem se reci da su neki pretvorili HRT u "kupleraj" gdje je doslovce sve na prodaju, a da je tomu tako, svjedoci možda i to što ovu tužbu ne podnosi stotinjak pravnika s HRT-a, vec jedna privatna odvjetnicka tvrtka. Moj posao danas je da obranim svoju tvrdnju da se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti. Izgovorio sam to u trenucima lokalnih izbora 2009. godine. U to vrijeme nitko nije mogao nastupati kod Branimira Bilica, potpredsjednika zaklade Adris grupe, ali se, zanimljivo, u njegovoj emisiji pojavljuje Plinio Cuccurin (clan Uprave Adris grupe). Isto vrijedi i za ?uru Tomljenovica, naglasio je Kajin.

Ustvrdio je takoder da je mnogo novinara odsjelo u prostorijama Adris grupe.

- Kada sam nekim novinarima ispricao za ovaj tužbeni zahtjev, gotovo im je pala kamera iz ruku kada su shvatili pozadinu svega toga. Uostalom, cijela javnost zna za boravak novinara u hotelu Kempinski i drugdje. Ostajem kod tvrdnji da neki urednici prodaju svoje emisije. U daljnjem postupku predložit cu da se ispitaju u svojstvu svjedoka novinari HRT-a, ali i konkurentskih novinskih kuca, koji ce to potvrditi. Kao dokaz u istinitost svojih tvrdnji napominjem i to da policija obavlja izvidne radnje u prostorijama Prisavlja, istaknuo je Kajin.



Napomenuo je i to da je HRT naveo da ce tražiti skidanje imuniteta, no to nikada nije ucinjeno. Isto tako, rekao je da HRT nikada do sada nije tužio saborskog zastupnika. Ustvrdio je da se radi o medijskom reketu koji je ozbiljniji od politickog.

- Sve okolnosti ukazuju na to da sam imao razloga sumnjati da se emisije prodaju, rekao je Kajin napomenuvši da je, bez obzira na sve, i takva loša hrvatska televizija - njemu najdraža televizija.

Kajin, koji smatra da sud treba odbaciti tužbu, na prvom rocištu pozvao se i na izjave Roberta Podolnjaka, jucer prenesene u Novom listu. Mišljenje Podolnjaka je, naime, da se ustavna odredba odnosi i na gradansku parnicu i da se ta odredba ne može tumaciti na nacin da zastupnik ne može odgovarati kazneno, a da ga se može tužiti za naknadu štete u gradanskom postupku.

- Ukoliko MUP sumnja na kriminal u HRT-u te ako takve sumnje iznosi i Državna revizija, koja spominje neprofesionalno korištenje novca, zašto bih ja trebao sumnjati u te institucije te napise u medijima, upitao je Kajin na rocištu.

Punomocnik HRT-a izjavio je da Kajin pogrešno tumaci odredbu Ustava. HRT ga tereti za iznošenje cinjenica, a ne za mišljenje. Ustavna odredba je jasna i govori samo o kaznenom postupku. Naknada štete nije kažnjavanje jer naše civilno pravo ne poznaje kaznenu odštetu, rekao je Havkic.

Rasprava je bila javna i pobudila je veliku pozornost medija posebice stoga što je, prokomentirao je to i sam Kajin, rijec o opasnom presedanu. Sudac je drugo rocište namjeravao zakazati 25. studenoga, no Kajin se opravdao saborskim obvezama, pa je ono sazvano za 14. sijecnja. Havkic je rekao je da ce na iducoj raspravi biti saslušani svjedoci HRT-a - Branimir Bilic, urednik "Lica nacije", i ?uro Tomljenovic, urednik "Poslovnog kluba". Kajin je pak izjavio da bi HRT trebao biti bastion slobode javne rijeci, a ne progonitelj.

- To što je ucinio HRT dogodilo se prvi put u 20 godina hrvatske demokracije, rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter