Kajin bi ukinuo tri četvrtine općina i gradova

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

"Prošlog tjedna objavljena prva cjelovita analiza financija i stvarne uloge lokalne samouprave u javnoj potrošnji otkrila je da je dugi niz godina vlast u Istri zavaravala građane govoreći kako u Istri ostaje manje od 10 posto novca koji se tu prihoduje. No, ta je analiza otkrila da se u Istru vraća, ili tu ostaje, 90 posto proračunskih kuna ostvarenih u Istri", rekao je Damir Kajin, čelnik Istarskih demokrata, na konferenciji za novinare u Pazinu. Pojasnio je da ova analiza Instituta za javne financije i Ekonomskog instituta pokazuje da je u 2013. na području Istarske županije prihodovano 7,63 milijarde kune, a na istom području se potrošilo 6,9 milijardi.

- Iz Istre u državni proračun otišlo je 716 milijuna kuna više no što je nama ostalo ili što nam se vratilo, ali je tendencija da se svake godine ta brojka smanjuje za 100 milijuna kuna, rekao je Kajin i pojasnio koje su najveće stavke koje stoje iza brojke od 6,9 milijardi. - Na mirovine idu dvije milijarde kuna, na zdravstvo 1,1 milijarda, za obrazovanje 524 milijuna i socijalu 193 milijuna…", istaknuo je te dodao kako se u Primorsko-goransku županiju vraća još i više, 93 posto ostvarenih prihoda.

Kajin je najnovije podatke Instituta za javne financije i Ekonomskog instituta iskoristio da usporedi Istru danas i onu otprije desetak godina.

- Tada smo imali 18 posto veći BDP od Primorsko-goranske, a danas ispod dva posto. Imali smo 18 posto manji BDP od Zagreba, a danas taj raskorak iznosi 30 posto. Tada je Zagreb izdvajao dva puta više novca u državni proračun od Istre, a danas taj raskorak iznosi pet puta, komentirao je Kajin te iznio da je to zato što "Zagreb ima samo jednog Bandića i Kikaša, a Istra ima 42 'Bandića' i 140 'Kikaša', koliko imamo jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća, mišljenja je čelnik Istarskih demokrata.

Zbog zaostatka koji bilježi Istra Kajin smatra da je rješenje da se Hrvatska ponovno teritorijalno ustroji kako je to bilo do 1990. godine, odnosno da Istra ima desetak lokalnih samouprava. Drži da nema smisla toliko općina i gradova kada one služe da dobivene tri milijarde kuna troše isključivo za kupovanje izbora i opstanak na vlasti te da se u Istri sve investicije isključivo financiraju iz državnog proračuna bilo da je riječ o cestama, odvodnji, otpadu, kampusu, Istarskom ipsilonu, zgradi DORH-a, jamstva Uljaniku… (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter