Kajin bi odmah pozvao MMF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Istre put Sabora ide barem sedam zastupnika, jer je još neizvjesno hoce li i fažanska nacelnica Ada Damjanac zasjesti u saborske klupe, što bi onda broj istarskih zastupnika povecalo na osam. Što ce oni raditi, cime ce se zanimati, za što ce se zalagati, hoce li se odazvati pozivu istarskog župana Ivana Jakovcica da lobiraju za istarske projekte? Puno je pitanja, a malo vremena.

- Prva stvar koju nova vlast mora napraviti je sacuvati kreditni rejting i odmah pozvati MMF, jer bi kamate mogle prijeci i 10 posto, što bi bio veliki udar na gradane i gospodarstvenike, kaže Kajin. Ocekuje da se u Saboru govori istina, da se ne obmanjuje javnost. A istina je, po njemu, da je Hrvatska socijalno, gospodarski i moralno devastirana i da je pred svima borba za goli opstanak. Svi ce, kaže, morati više raditi ne bi li zadržali ovo što trenutno imaju.

Istra (ni)je krava muzara

- Istra ce i ubuduce davati najviše u državni proracun, ali zauzimat cu se da prestane biti krava muzara. Prioritet je nastavak izgradnje Istarskog ipsilona, vec iduce godine probijanje drugog tunela kroz Ucku, produženje koncesije Bina-Istri, jer trebamo vratiti na posao dvije tisuce gradevinara. Treba se boriti i za svako radno mjesto, za svakog gradanina, poduzetnika, ali ne i za tajkune koji su osiromašili državu, kaže Kajin.

SDP-ova zastupnica iz Umaga Tanja Vrbat za pocetak konstatira da je u prošlom mandatu, koji joj je bio prvi, bilo frustrirajuce predlagati bilo što, jer je HDZ sve odbijao.

- Moje zalaganje je i do sada bilo posebno osjetljivo na Istru. Ona ima specifican položaj i probleme, iako dijeli i najveci broj problema koji muce cijelu Hrvatsku, kaže Vrbat. Istice i da ce se rado odazvati pozivu župana Jakovcica i saslušati njegove prijedloge. - No, kao zastupnica iz redova SDP-a djelovat cu prije svega u skladu sa stavovima našeg kluba zastupnika, zakljucuje Vrbat.

Njen stranacki kolega Peda Grbin iz Pule istice da je izabran kao zastupnik u Hrvatski sabor, dakle na nacionalnoj, a ne lokalnoj razini. - Istina je da sam izabran u 8. izbornoj jedinici, ali ne mogu se u saborskom radu ograniciti samo na Istru. No, nemam namjeru bježati od lokalnih tema, kaže Grbin. I on ce se, kaže, odazvati pozivu župana, ali i svih istarskih gradonacelnika i nacelnika ako imaju nekakav prijedlog ili pitanje.

Što se tice njegovog mandata u pulskom Gradskom vijecu, Grbin istice da ce se o tome raspravljati na gradskom odboru SDP-a, ali da on ne vidi zašto bi se njegov vijecnicki mandat kosio s onim saborskim.

Dvojica saborskih novaka iz IDS-a Giovanni Sponza i Valter Boljuncic isticu važnost zalaganja za decentralizaciju, koja je zapravo i posebna tocka Kukuriku programa. Njih ne treba posebno pitati hoce li otici k Jakovcicu. Naravno da hoce.

Sponza ce forsirati probleme Rovinja

- Inzistirat cu da se dovrše zapocete državne investicije na podrucju Rovinja, primjerice nadogradnja doma za stare i nemocne, ugradnja procistaca, rješavanje prometne infrastrukture, konkretno obilaznice u Rovinju, napominje Sponza te nabraja još gradskih problema koji bi se trebali rješavati na nacionalnoj razini.

Okretanje privrede proizvodnji ono je na što ce svoju pažnju usmjeriti Boljuncic. Kaže da ce se zalagati i za pulsko sveucilište, ali i za istarske projekte, poput Brijuni rivijere, izgradnje bolnice u Puli, nastavka gradnje Ipsilona i za ostale razvojne projekte koji ce otvoriti nova radna mjesta, zaposliti ljude i donijeti nove vrijednosti. Nije još odlucio hoce li ostati na funkciji procelnika Odjela za ekonomiju i turizam na pulskom sveucilištu. Vjerojatno hoce.

Laburistkinja Nansi Tireli iz Vineža podsjeca da je njena stranka u kampanji govorila o deset tocaka koje ce i ona podržavati u Saboru. Podsjetila je da ce se oni zalagati za zaštitu prava radnika, jacanje direktne demokracije putem lakšeg raspisivanja referenduma te da minimalna placa bude na razini 80-postotne prosjecne place, a mirovine na 50 posto.

Takoder, naglasila je da se ništa ne bi smjelo davati u koncesiju što je vec izgradeno, navodeci primjer tunela Ucka. Njena stranka inzistira i na ucinkovitoj javnoj upravi te na uvodenju kodeksa za politicare, odnosno pozivanju na njihovu odgovornost.


Podijeli: Facebook Twiter