Kajin: Bez državnih investicija u Istri nema razvoja

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

- Vukovar nije mjesto za političke mitinge. Ranije se agresijom željela slomiti Hrvatska, a danas neki preko Vukovara pokušavaju slomiti legitimno izabranu državnu vlast. Kolona sjećanja se može okrenuti prema državnoj vlasti, ali ova Vlada niti je, niti se hoće okrenuti protiv Vukovara, jer Vukovar nije HDZ, Vukovar je Hrvatska, komentirao je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik i županijski vijećnik Damir Kajin zadnja zbivanja u gradu heroju.

Naglasio je da se svi oni koji se poigravaju s ćirilicom i nastoje oduzeti prava manjinama, istodobno poigravaju i s Istrom. Po njegovim riječima, tragikomično je što na zadnjoj sjednici Županijske skupštine vladajuća većina nije pristala usvojiti Deklaraciju protiv svih oblika netolerancije. 

Smatra da je lokalnu samoupravu nužno reformirati te je rekao da samo u jednom izbornom ciklusu istarska lokalna samouprava na raspolaganju ima 12 milijardi kuna, a tome, tvrdi, treba pridodati i preraspodjele iz državnog proračuna u iznosu od dvije milijarde kuna.

Mišljenje je da bez državnih investicija ne bi bilo razvoja ni investicija. Kazao je da će se putem Hrvatskih cesta iduće godine u Istru uložiti 95 milijuna kuna, dok je ove godine na raspolaganju bilo 117,7 milijuna kuna. Po njegovim riječima, za projekte izgradnje vodovodne mreže i kanalizacijskog sustava putem Hrvatskih voda ove je godine stiglo 225 milijuna kuna, a u naredne dvije godine Istra će na raspolaganju imati 570 milijuna kuna.

Znači, u četiri godine to će biti najmanje 1,1 milijardu kuna, što je ekvivalent 4,5 tona zlata, kazao je.

Ističe da Hrvatske vode samo za projekt "Pula sjever" daju 67 milijuna kuna, dok Medulin na raspolaganju ima 42 milijuna, Kaštelir 8,3 milijuna, Buzet 20, a Poreč i Vrsar dobivaju skoro 400 milijuna kuna.

- Sva ta sredstva za koja se borimo da se spuste u Istru idu istarskim komunalnim poduzećima, pa ispada da su oni ti koji investiraju što kapitalizira vrhuška IDS-a. Investicije iz državnog proračuna treba zadržati jer u Istri nema ulaganja u privatnom sektoru ni industriji, a kompletan realni sektor nam posustaje, kaže Kajin te dodaje da je to najvidljivije kod turizma u koji je ove godine investirano 800 milijuna kuna, a iduće se kani uložiti 600 milijuna kuna, dok im se istodobno spušta PDV.

Tvrdi da se pojedinim turističkim kompanijama poput Plave lagune daju koncesije na plaže na rok od 20 godina, a sve zato jer im je Jakovčić savjetnik, dodajući da Istrijani ne smiju biti koloni na svome. Na kraju je poručio da Istra treba ostati Istrijanima, a ne političkim strankama ili krupnom kapitalu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter