Kajin: Bebic je govorio hrabro i bez zadrške

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prisjecajuci se vremena kada je s Vladimirom Bebicem dijelio saborske klupe IDS-ov zastupnik Damir Kajin veli da je pokojni Bebic uvijek bez dlake na jeziku govorio što misli, premda su ga neki željeli predstaviti kao lakrdijaša. Bebic je govorio jasno, hrabro i bez zadrške i uvijek svakome u lice i to ga je cinilo prepoznatljivim, veli Kajin, dodajuci da bi to trebalo biti jedino pravilo za bavljenje politikom.
- U politici jednostavno moraš biti svoj, a ako želiš stvarno biti svoj, nekome se moraš i zamjeriti. To je cinio Bebic, no ne zbog loših namjera vec iskljucivo radi stavova koje je zastupao. Nažalost, mnogi koji danas obnašaju vlast ne da nemaju svoj stav, vec nemaju nikakav stav, smatra Kajin i dodaje da Bebic nije spadao u tu kategoriju politicara.
Osvrnuvši se na razdoblje od '92. do '95. godine kada su zajedno sjedili u Saboru, Kajin veli da je Bebic odradio jedan saziv i da ga u politici nema vec punih 14 godina. Od tada su se, tvrdi, mnoge stvari promijenile, kako na nivou države, tako i u Bebicevoj Rijeci, no Bombarder s Kvarnera je, smatra Kajin u samo tri godine uspio skrenuti pozornost na sebe.
- To nije nimalo lako i to treba znati cijeniti. Cinjenica je da su neki zastupnici u Parlamentu odradili i tri saziva, no da ih javnost po apsolutno nicemu nece pamtiti, zakljucio je Kajin.
Karizmaticni rijecki politicar Vladimir Bebic preminuo je nocas nakon duge i teške bolesti u 63. godini života. Bebic je obnašao dužnost dopredsjednika Hrvatske ljevice, a na vrhu politicke popularnosti bio je sredinom devedesetih kao saborski zastupnik.
Njegovi osebujni javni istupi donijeli su mu nadimak Bombarder s Kvarnera. Bebic je bio jedan od najgorljivijih kriticara Tudmanovog režima i to u vrijeme dok su mnogi šutjeli i pravili se da je sve pod kontrolom.
U Hrvatskome saboru proveo je jedan mandat, od 1992. do 1995. godine. Predsjednik Socijaldemokratske unije postao je 1996. godine. Na lokalnim izborima 2001. godine pojavio se sa svojom nezavisnom listom, a ona je potom transformirana u Treci hrvatski blok. Njome se, nakon preimenovanja u Radnicku partiju, s još pet stranaka 2007. ujedinio u Ljevicu Hrvatske. Bebic je bio clan rijeckoga Gradskog poglavarstva u dva mandata.
Na ovogodišnjim lokalnim izborima on se unatoc teškoj bolesti natjecao kao kandidat za zamjenika Nikole Ivaniša (PGS) koji se kandidirao za gradonacelnika.


Podijeli: Facebook Twiter