Kajin Albancima: Suživot nam dobro ide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana zastave i nezavisnosti Republike Albanije, Zajednica Albanaca Istarske županije u suradnji s vijecima albanske nacionalne manjine Županije i Grada Pule u petak je u novigradskom hotelu Maestral organizirala svecanost. Okupljene Albance koji žive u Istri i njihove goste pozdravili su potpredsjednici zajednica županije i Pule Idris Sulejmani i Merita Hoxha, a medu njima saborske zastupnike - predsjednickog kandidata Damira Kajina i predsjednika Skupštine Istarske županije Dina Kozlevca, zatim županijskog procelnika zaduženog za nacionalne manjine Sergia Bernicha i predsjednika županijskog Vijeca madarske manjine Jožefa Leceija.

"Mnogi od vas na istarskim prostorima žive trideset, cetrdeset, pedeset godina. Ovdje ste školovali svoju djecu koja govore hrvatski, mnoga i talijanski jezik i naš dijalekt cak i bolje od nas, mnoga danas vode znacajne institucije, lijecnici su, nastavnici… Borite se za opstanak, dobri ste ugostitelji, obrtnici, gradevinari, placate poreze i s onim što ovdje zaradujete pomažete i svojima u Makedoniji, na Kosovu i u Albaniji. To svatko mora poštivati jer, ako se covjek odrekne svojih, na kraju ostane bez ikoga i, ako ne cijeni svoje korijene, ni drugi nece cijeniti njega. Suživot nam dobro ide, a ono na cemu moramo zajedno raditi je gospodarska razmjena izmedu naših prostora i Makedonije, Kosova i Albanije te se u ova teška vremena dodatno solidarizirati i medusobno si pomoci", rekao je Kajin cestitajuci dan albanske državnosti.



Istaknuo je da u Istri nitko nikoga ne pita odakle je, koje je vjere ni nacionalnosti te da u vrijeme krvavih sukoba na balkanskim prostorima tu nije bilo podjela. "Albanci su se solidarizirali s Hrvatima, i to ne samo u Istri, s Istrijanima, Talijanima i drugim ovdašnjim stanovnicima, i obrnuto – mi smo se solidarizirali s vama vezano za vaše brige i probleme. Nikakav se incident u zadnjih 19 godina nije dogodio, osim neceg marginalnog prije nekoliko godina u Puli, što smo svi zajedno i osudili. Tako mora biti i u buduce jer napad na bilo koga je zapravo napad na sve nas koji se suprotstavljamo takvoj politici podjela", kazao je. "Zajedno razvijamo multietnicko društvo i o suradnji medu svim nacionalnim zajednicama u našoj županiji ne govorimo, vec je živimo, i na to smo svi ponosni", rekao je Kozlevac.

Kurban-bajram je muslimanima cestitao Frok Lekaj, predsjednik medulinske Zajednice Albanaca, dok je predsjedniku pulske Selimu Muliciju povjeren zadatak da govori o albanskoj povijesti. Dana 28. studenog 1443. Skenderbeg je podigao zastavu na dvoru Kruje da bi Albaniji vratio nezavisnost i slobodu koju su joj Turci oduzeli, dok je na isti datum 1912. Ismail Qemali podignuo stijeg u Vlori da bi proglasio nezavisnost albanske države od stoljetne vladavine Turaka i time postavio temelje preporoda i osnutka albanske države. Dvanaestogodišnja Flutra Kelmendi iz Pule recitirala je stihove albanske himne, koje je napisao pjesnik Asdreni, a svecanost je tradicijskom glazbom zacinio sastav Vellezerit Curri iz Skopja sa solistom Nexhatom Kumnovom.


Podijeli: Facebook Twiter