Kajin: Agrokor je i istarski slučaj

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Početkom studenog postaje obvezno odvojeno prikupljanje otpada, odvoz smeća plaćat će se po količini, a uskoro se očekuje i puštanje u pogon, za mnoge promašene investicije - Kaštijuna. Ako je u Rijeci prosječni račun za odvoz otpada i njegovo zbrinjavanje na Marišćini porastao za 109 posto, bojim se da bi zbog udaljenosti od Pule, cijena odvoza smeća u Buzetu mogla i više porasti, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin.

Istaknuo je kako očekuje da Grad Buzet subvencionira komunalno poduzeće Park, a ne da prebacuje trošak na građane jer, kako je rekao, ni Park neće moći sa sredstvima kojima raspolaže ostvarivati funkciju za koju je namijenjen.

- Slijedi i poskupljenje vode i zato u gradovima, općinama i županiji o tome šute. Vodovodima će se naplaćivati naknada za korištenje voda prema prostornome metru zahvaćene količine vode, a ne naplaćene. Prosječan gubitak vode u Istarskom vodovodu je neusporedivo manji nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, što će reći da se sustavom relativno dobro upravlja, ali ako se ti gubici prebace na građane, što se ne bi smjelo dogoditi, udar na stanovništvo, počevši od ovoga grada nadalje, mogao bi biti enorman. Država je izmjenama poreza na dohodak omogućila nešto veće plaće, ali izgleda da će lokalna samouprava sav teret prebacivati sada na podanike, istaknuo je Kajin.

Oporbeni gradski vijećnik na presici kojoj je bila nazočna vijećnica s njegove nezavisne liste Dubravka Črnac Dujanić, osvrnuo se i na Agrokor i rekao da je to i istarski slučaj jer otprilike trideset dana prije kraha Agrokora, Agrolaguna Poreč je u 51-postotnom udjelu prenesena na tri osiguravajuća društva.

- Upravo svjedočimo da je HBOR u razdoblju od 2011. do 2016. godine u mandatu dok je IDS imao ministra turizma, Agrokoru odnosno njegovom segmentu turizma prebacio 150 milijuna kuna. Da li je zbog toga zaposlen "dio IDS-ovog vrha" u Agrokoru ne znam, ali bi bilo dobro i na to pitanje dobiti odgovor, zaključio je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter