Kajfeš: Vlada očito ide u prodaju šuma i vode

Zrinko Kajfeš (M. ANGELINI)
Zrinko Kajfeš (M. ANGELINI)

Kukuriku koalicija je u Planu 21 najavljivala tsunami ulaganja, ali je kao tsunami rastjerala investitore, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš, komentirajući prijedlog zakona o strateškim ulaganjima.

Smatra da je prijedlog zakona podloga za manipulaciju te da se njime diskriminira male i srednje poduzetnike, budući da je pisan isključivo za investicije od minimalno 20 milijuna eura.

- Puno toga je žbaljano. Prijedlog zakona pisao je Darko Lorencin, koji bi trebao priznati da je katastrofalan. Istina je da treba poboljšati situaciju za investitore, ali to se ne može napraviti jednim zakonom, istaknuo je Kajfeš, koji upozorava da je članak prijedloga zakona, gdje se spominje zaobilaženje prostornih i detaljnih planova lokalne samouprave, u koliziji s Ustavom. Zakon je, prema njegovim riječima, opasan jer se njime "očito ide u prodaju šuma i vode, odnosno javnih dobara".

Pavao Gaborović iz ližnjanskog HDZ-a kazao je da se nigdje u svijetu privatne investicije ne proglašavaju državnim interesom. Kao loš primjer naveo je golf igralište u Ližnjanu, gdje se dogodilo izvlaštenje zemljišta zbog privatnog projekta, a neki se i dalje spore zbog toga s državom.

Na novinarsku opasku da je tada bio na vlasti upravo HDZ, Gaborović je potvrdno klimnuo glavom, dodajući da je nekadašnji zakon o golfu "izradio pulski odvjetnički ured uz pomoć IDS-a".

Čelnici fažanskog i medulinskog HDZ-a Marinko Gazić i Edi Čalić upozorili su da prijedlog zakona predviđa izdavanje dozvola investitorima u roku od deset dana. Gazić smatra da se u tom roku ne može izraditi kvalitetna studija utjecaja na okoliš. Upozorio je i da se država koja, prema njegovom mišljenju, nema strategije ne može pozivati na strateška ulaganja. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter