Kajana Pačko i projekt BACH+

Goran Jeras (D. ŠTIFANIĆ)
Goran Jeras (D. ŠTIFANIĆ)

U nastavku koncertnog programa 13. BaRoMus Festivala sinoć je u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupila vrsna violončelistica Kajana Pačko

Radi se o domaćoj glazbenici koja je do sada nastupala na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa, a kao solistica je surađivala s orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim Simfonijskim orkestrom i dr. Nagrađivana je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, a 2004. godine pobijedila je na izboru za hrvatskog predstavnika na poznatom Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika te je sudjelovala u polufinalu europskog natjecanja u Luzernu. Među dobivenim nagradama ističe se i nagrada Judita primljena za nastup na 61. Splitskom ljetu. Osim koncertne djelatnosti Pačko se bavi i pedagoškim radom te od 2015. godine podučava violončelo na Visokoj školi za glazbu i kazalište (Hochschule für Musik und Theater) Felix Mendelssohn Bartholdy u Leipzigu.

Njen sinoćnji rovinjski koncert dio je projekta BACH+ nastalog na poticaj BaRoMus Festivala. Radi se prvom koncertu u okviru trogodišnje suradnje tijekom kojim će Kajana Pačko u sklopu BaRoMus-a izvesti cijeli opus od šest suita za violončelo solo Johanna Sebastiana Bacha. Na svakom će koncertu biti izvedene dvije Bachove suite i premijera skladbe jednog domaćeg suvremenog skladatelja inspirirane opusom J. S. Bacha.

Na sinoćnjem je koncertu izvedena Bachova Suita za violončelo u c-molu BWV 1011 i Suita za violončelo u C-duru BWV 1009. Ovim zahtjevnim skladbama repertoara za violončelo glazbenica je pristupila s poštovanjem prema velikom skladatelju, a publika je sa zanimanjem pratila izvedbu ovih bisera violončelističke literature.

Između dvije Bachove suite održana je praizvedba skladbe Mirele Ivičević nazvana "6" za solo violončelo (6 dana, 6 stavaka, 6 oda magiji pokreta u glazbi). Mirela Ivičević je studij kompozicije i glazbene teorije završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim poslijediplomske studije kompozicije i primijenjene glazbe na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču te na Sveučilištu u Grazu. Radi se o jednoj od najperspektivnijih domaćih skladateljica koja je autorica akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih djela, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište kao i tri opere.

Praizvedba njene šesterostavačne skladbe suvremenog glazbenog jezika u kojem skladateljica istražuje zvukovne mogućnosti violončela zaintrigirala je posjetitelje koncerta, a tijekom ove izvedbe kao i tijekom cijelog nastupa violončelistica Kajana Pačko se publici otkrila kao tehnički besprijekoran izvođač i pravi virtuoz svoga instrumenta čije izvedbe krasi iznimna muzikalnost.

Valja napomenuti da će cjelokupni izvedeni program biti snimljen, a nosač zvuka naziva BACH+ će biti objavljen u izdanju Croatia Recordsa. Koncert je održan zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter