Kairo: Tri mrtva u napadu na izraelsko veleposlanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri su osobe ubijene, a tisucu ih je ranjeno u sukobima prosvjednika i policije, koji su izbili u noci s petka na subotu ispred izraelskog veleposlanstva u Kairu, dok je cetvrta ranjena osoba podlegla nakon srcanog udara, objavili su u subotu bolnicki izvori u Kairu.

Lijecnicki izvori su naveli da su sukobi oko veleposlanstva trajali cijelu noc. U okršajima je ranjeno više od 1.000 osoba, medu kojima je 300 policajaca. Policija je uhitila 19 prosvjednika. Sukobi su izbili nakon dolaska policijskih pojacanja pozvanih zbog rastjerivanja prosvjednika koji su napali zgradu izraelskog veleposlanstva.

Prosvjednici su srušili zid koji okružuje veleposlanstvo i upali u zgradu. Kada su ušli u prostorije ambasade kroz prozore su pobacali na stotine dokumenata i izraelsku zastavu.

Izraelski veleposlanik u Kairu Yitzhak Levanon, njegova obitelj i osoblje napustili su Egipat. Drugi covjek izraelskog veleposlanstva u Egiptu ostat ce u Kairu unatoc napadu na to diplomatsko predstavništvo.

Vladajuce egipatsko vojno vijece odbacilo je ponudu premijera Esama Šarafa da zbog tog incidenta podnese ostavku, javila je Al Arabija. Egipat je zbog nasilja proglasio stanje povišene opasnosti.

Ovo je drugi put da je napadnuto to veleposlanstvo otkako je pet egipatskih granicara poginulo prošlog mjeseca prilikom izraelske operacije protiv naoružanih atentatora. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter